Accions

Autor

Diferència entre revisions de la pàgina «Voltaire»

De Wikisofia

m (bot: - la Real Acadèmia + la Reial Acadèmia)
m (Text de reemplaçament - "Francfort" a "Frankfurt")
 
(15 revisions intermèdies per 2 usuaris que no es mostren)
Línia 5: Línia 5:
 
<small>( François-Marie Arouet )</small>
 
<small>( François-Marie Arouet )</small>
  
«Voltaire», pseudònim de François-Marie Arouet, poeta, dramaturg i filòsof francès, nascut a París, símbol de la [[Il·lustració|Il·lustració]]. Als deu anys ingressa en el col·legi dels jesuïtes de Louis-li-Grand, on rep una educació preferentment literària i en 1711, per desig exprés del seu pare, notari, inicia els estudis de dret, que no va a acabar mai. Als desitjos i intents per part del seu pare de posar-ho en contacte amb el món del dret, i a freqüents càstigs i desterraments, contraposa Voltaire la seva decidida intenció d'arribar a ser un home de lletres. Acusat d'haver escrit un poema difamatori contra el Regenti, Felipe d'Orleans, sofreix el primer dels seus desterraments i ha d'abandonar París. De retorn a París i després d'exculpar-se, se li atribueixen nous escrits difamatoris i és enviat a la Bastilla en 1717. Durant els 11 mesos que roman allí, pren el nom de «Voltaire», anagrama de «Arouet Li Jeune». En 1718 es representa en la Comédie Française la seva tragèdia en vers, ''Èdip'', que aconsegueix un gran èxit. Assumptes d'honor amb un noble li porten de nou a la Bastilla en 1726; d'allí surt exiliat cap a Anglaterra, on roman tres anys. El contacte amb la cultura anglesa suposa per a Voltaire el descobriment de la ciència newtoniana, de la filosofia empirista i de les institucions polítiques angleses. Va tractar a [[Autor:Clarke, Samuel|Samuel Clarke]], Pope i Swift i a moltes altres i diverses personalitats de l'època. Entre altres coses, aprèn dels anglesos el valor de la independència econòmica. Referent a això, cal dir que els seus èxits literaris, units a les pensions reals que gaudia i a les seves inversions i especulacions constants durant tota la seva vida, a més de la part de fortuna que va heretar del seu pare, mort en 1722, van fer de Voltaire un home ric i independent; es calcula que l'herència que va deixar en morir aconseguia el valor de mil milions de francs actuals. Els seus èxits literaris es van succeir els uns als altres: ''La'' ''Henriada ''(1727), poema, ''Brut'', ''Zaira'', tragèdies, ''Història de Carlos XII'', assaig històric i una de les seves obres més perdurables, ''Cartes filosòfiques'', publicades en 1734. L'aparició d'aquesta obra va suposar un escàndol públic; les ''Cartes ''van ser cremades públicament i el seu autor, amenaçat d'arrest, va haver de fugir.
+
«Voltaire», pseudònim de François-Marie Arouet, poeta, dramaturg i filòsof francès, nascut a París, símbol de la [[Il·lustració|Il·lustració]]. A deu anys ingressa en el col·legi dels jesuïtes de Louis-le-Grand, on rep una educació preferentment literària i en 1711, per desig exprés del seu pare, notari, inicia els estudis de dret, que no va acabar mai. Als desitjos i intents per part del seu pare de posar-ho en contacte amb el món del dret, i a freqüents càstigs i desterraments, contraposa Voltaire la seva decidida intenció d'arribar a ser un home de lletres. Acusat d'haver escrit un poema difamatori contra el Regenti, Felipe d'Orleans, sofreix el primer dels seus desterraments i ha d'abandonar París. De retorn a París i després d'exculpar-se, se li atribueixen nous escrits difamatoris i és enviat a la Bastilla en 1717. Durant els 11 mesos que roman allí, pren el nom de «Voltaire», anagrama de «Arouet Li Jeune». En 1718 es representa en la Comédie Française la seva tragèdia en vers, ''Èdip'', que aconsegueix un gran èxit. Assumptes d'honor amb un noble li porten de nou a la Bastilla en 1726; d'allí surt exiliat cap a Anglaterra, on roman tres anys. El contacte amb la cultura anglesa suposa per a Voltaire el descobriment de la ciència newtoniana, de la filosofia empirista i de les institucions polítiques angleses. Va tractar a [[Autor:Clarke, Samuel|Samuel Clarke]], Pope i Swift i a moltes altres i diverses personalitats de l'època. Entre altres coses, aprèn dels anglesos el valor de la independència econòmica. Referent a això, cal dir que els seus èxits literaris, units a les pensions reals que gaudia i a les seves inversions i especulacions constants durant tota la seva vida, a més de la part de fortuna que va heretar del seu pare, mort en 1722, van fer de Voltaire un home ric i independent; es calcula que l'herència que va deixar en morir aconseguia el valor de mil milions de francs actuals. Els seus èxits literaris es van succeir els uns als altres: ''La'' ''Henriada ''(1727), poema, ''Brut'', ''Zaira'', tragèdies, ''Història de Carlos XII'', assaig històric i una de les seves obres més perdurables, ''Cartes filosòfiques'', publicades en 1734. L'aparició d'aquesta obra va suposar un escàndol públic; les ''Cartes ''van ser cremades públicament i el seu autor, amenaçat d'arrest, va haver de fugir.
  
 
En aquesta obra Voltaire contraposa el model polític anglès al francès, i la filosofia de [[Autor:Newton, Isaac|Newton]] a la de [[Autor:Descartes, René(Cartesius)|Descartes]]; exposa l'[[empirisme|empirisme]] anglès i dedica un comentari als ''Pensaments'' de [[Autor:Pascal, Blaise|Pascal]] per a posar un exemple del que no ha de ser un home il·lustrat.
 
En aquesta obra Voltaire contraposa el model polític anglès al francès, i la filosofia de [[Autor:Newton, Isaac|Newton]] a la de [[Autor:Descartes, René(Cartesius)|Descartes]]; exposa l'[[empirisme|empirisme]] anglès i dedica un comentari als ''Pensaments'' de [[Autor:Pascal, Blaise|Pascal]] per a posar un exemple del que no ha de ser un home il·lustrat.
  
 
[[File:Voltaire2.jpg‎|thumb]]
 
[[File:Voltaire2.jpg‎|thumb]]
El refugi al fet que s'acull Voltaire és el castell de la marquesa de Chatêlet, en Cirey, a qui s'uneix sentimentalment durant els setze anys següents. Durant aquesta època relativament tranquil·la i fructífera –construeixen en el castell un laboratori de física i química, comparteixen estudis de matemàtiques i història, es reuneixen amb científics i persones de relleu– publica, a part de diverses tragèdies, ''Elements de la filosofia de Newton ''(1737),'' Metafísica de Newton'' (1740), i és nomenat membre de l'Acadèmia Francesa en 1746. Després de la mort de Mme. de Chatêlet, Voltaire, convidat per Frederic de Prússia, part per a Berlín, on és nomenat camarlenc de la cort i gaudeix d'estances en els palaus reals. D'aquesta època és la important obra ''El segle de Lluís XIV ''(1751). Deixa Prússia, després d'una renyina amb el seu antic amic i llavors competidor en la fama, Pierre-Louis Moreau de Maupertuis, nomenat per Frederic de Prússia president de la Reial Acadèmia Prussiana de Ciències i Lletres, i es trasllada a Francfort i després als voltants de Ginebra (1754-1755). Aprofita el desassossec causat pel terratrèmol de Lisboa de 1755 per a publicar ''Poema sobre el desastre de Lisboa'', inicia les seves col·laboracions amb la ''Enciclopèdia'', i publica els set volums de'' Assaigs sobre la història general i sobre els costums i l'esperit de les nacions ''(1756) i ''Història de l'imperi de Rússia sota Pere el Gran ''(1759), obres en què prossegueix l'esperit històric que havia iniciat amb'' El segle de Lluís XIV'', i en les quals centra la història no en els homes sinó en les manifestacions de l'esperit humà: l'art, els costums, les institucions socials, les religions.
+
El refugi a què s'acull Voltaire és el castell de la marquesa de Chatêlet, en Cirey, a qui s'uneix sentimentalment durant els setze anys següents. Durant aquesta època relativament tranquil·la i fructífera –construeixen en el castell un laboratori de física i química, comparteixen estudis de matemàtiques i història, es reuneixen amb científics i persones de relleu– publica, a part de diverses tragèdies, ''Elements de la filosofia de Newton ''(1737),'' Metafísica de Newton'' (1740), i és nomenat membre de l'Acadèmia Francesa en 1746. Després de la mort de Mme. de Chatêlet, Voltaire, convidat per Frederic de Prússia, part per a Berlín, on és nomenat camarlenc de la cort i gaudeix d'estances en els palaus reals. D'aquesta època és la important obra ''El segle de Lluís XIV ''(1751). Deixa Prússia, després d'una renyina amb el seu antic amic i llavors competidor en la fama, Pierre-Louis Moreau de Maupertuis, nomenat per Frederic de Prússia president de la Reial Acadèmia Prussiana de Ciències i Lletres, i es trasllada a Frankfurt i després als voltants de Ginebra (1754-1755). Aprofita el desassossec causat pel terratrèmol de Lisboa de 1755 per a publicar ''Poema sobre el desastre de Lisboa'', inicia les seves col·laboracions amb l{{'}}''Enciclopèdia'', i publica els set volums d{{'}}''Assaigs sobre la història general i sobre els costums i l'esperit de les nacions ''(1756) i ''Història de l'imperi de Rússia sota Pere el Gran ''(1759), obres en què prossegueix l'esperit històric que havia iniciat amb'' El segle de Lluís XIV'', i en les quals centra la història no en els homes sinó en les manifestacions de l'esperit humà: l'art, els costums, les institucions socials, les religions.
  
 
En 1758 compra una finca a Ferney, a la Lorena, i s'instal·la allí definitivament. En 1759 apareix ''Càndid, o l'optimisme'', poema en què prossegueix la línia de crítica a l'[[optimisme|optimisme]] [[Autor:Leibniz, Gottfried Wilhelm|leibnizià]] i de creença en la providència divina. Poc després, aprofitant l'èxit assolit amb els seus esforços per reivindicar la memòria de Cales, hugonot cremat sota l'acusació de penjar un dels seus fills convertit al catolicisme, publica ''Tractat de la tolerància''. Durant aquesta època discuteix repetides vegades amb [[Autor:Rousseau, Jean-Jacques|Rousseau]], el qual li culpava de la mala disposició que les autoritats religioses de Ginebra li mostraven.
 
En 1758 compra una finca a Ferney, a la Lorena, i s'instal·la allí definitivament. En 1759 apareix ''Càndid, o l'optimisme'', poema en què prossegueix la línia de crítica a l'[[optimisme|optimisme]] [[Autor:Leibniz, Gottfried Wilhelm|leibnizià]] i de creença en la providència divina. Poc després, aprofitant l'èxit assolit amb els seus esforços per reivindicar la memòria de Cales, hugonot cremat sota l'acusació de penjar un dels seus fills convertit al catolicisme, publica ''Tractat de la tolerància''. Durant aquesta època discuteix repetides vegades amb [[Autor:Rousseau, Jean-Jacques|Rousseau]], el qual li culpava de la mala disposició que les autoritats religioses de Ginebra li mostraven.
  
 
[[Image:VOLTAIR2.gif|thumb]]
 
[[Image:VOLTAIR2.gif|thumb]]
En aquests anys comença la seva lluita constant contra l'Església catòlica, en la qual personifica el seu odi a la religió, mentre es confessa creient en un Ésser suprem i mai ateu, més aviat decididament oposat a l'[[ateisme|ateisme]] professat per [[Autor:Diderot, Denis|Diderot]] i el baró [[Autor:Holbach, Paul-Henri Dietrich, baró d'|d´Holbach]], i a partir de 1759 signatura les seves cartes amb el crit «Écrasez l´infâme». «La infame» és, en realitat, la superstició religiosa i l'abús del poder. Apareixen successivament diverses obres de contingut filosòfic: ''El diccionari filosòfic de butxaca'' (1764),'' Filosofia de la història ''(1765), ''El filòsof ignorant'' i ''Comentari al llibre sobre delictes i penes'' de [[Autor:Beccaria, Cesare Bonesana|Beccaria]] (tots dos en 1766).
+
En aquests anys comença la seva lluita constant contra l'Església catòlica, en la qual personifica el seu odi a la religió, mentre es confessa creient en un Ésser suprem i mai ateu, més aviat decididament oposat a l'[[ateisme|ateisme]] professat per [[Autor:Diderot, Denis|Diderot]] i el baró [[Autor:Holbach, Paul-Henri Dietrich, baró d'|d'Holbach]], i a partir de 1759 firma les seves cartes amb el crit «Écrasez l'infâme». «La infame» és, en realitat, la superstició religiosa i l'abús del poder. Apareixen successivament diverses obres de contingut filosòfic: ''El diccionari filosòfic de butxaca'' (1764),'' Filosofia de la història ''(1765), ''El filòsof ignorant'' i ''Comentari al llibre sobre delictes i penes'' de [[Autor:Beccaria, Cesare Bonesana|Beccaria]] (tots dos en 1766).
  
Malgrat tots els seus èxits filosòfics i literaris, a Voltaire li estava prohibit encara acostar-se a París. Després de pujar al tron Lluís XVI, va aprofitar la representació en la Comédie Française de la seva tragèdia, ''Irene'', per a acudir a la capital. L'èxit personal de Voltaire a París va ser clamorós. Una malaltia sobrevinguda pocs dies després el decideix a posar-se en pau amb l'Església i declara que vol morir en la fe catòlica en què havia nascut. Momentàniament restablit, acudeix a la primera representació de ''Irene''. En el trajecte, l'Acadèmia Francesa en ple, reunida llavors en el Louvre, li rendeix tribut d'admiració i respecte i [[Autor:Alembert, Jean le Rond d'|d´Alembert]] fa el seu elogi públic. Després, en el teatre, acabada la representació, l'actor principal li cenyeix les temples amb una corona de llorer.
+
Malgrat tots els seus èxits filosòfics i literaris, a Voltaire li estava prohibit encara acostar-se a París. Després de pujar al tron Lluís XVI, va aprofitar la representació en la Comédie Française de la seva tragèdia, ''Irene'', per a acudir a la capital. L'èxit personal de Voltaire a París va ser clamorós. Una malaltia sobrevinguda pocs dies després el decideix a posar-se en pau amb l'Església i declara que vol morir en la fe catòlica en què havia nascut. Momentàniament restablert, acudeix a la primera representació d{{'}}''Irene''. En el trajecte, l'Acadèmia Francesa en ple, reunida llavors en el Louvre, li rendeix tribut d'admiració i respecte i [[Autor:Alembert, Jean le Rond d'|d'Alembert]] fa el seu elogi públic. Després, en el teatre, acabada la representació, l'actor principal li cenyeix les temples amb una corona de llorer.
  
 
Va morir el 30 de maig següent; les seves últimes paraules van ser: «Laissez-moi en paix». Va ser sepultat en el monestir benedictí de Scellières, prop de Troyes. Un cirurgià va extreure el seu cervell i el seu cor. Posteriorment va ser traslladat en triomf al Panteó d'Homes Il·lustres, a París. Del cervell de Voltaire es va perdre el rastre; el cor es conserva en la Galeria Nacional de París.
 
Va morir el 30 de maig següent; les seves últimes paraules van ser: «Laissez-moi en paix». Va ser sepultat en el monestir benedictí de Scellières, prop de Troyes. Un cirurgià va extreure el seu cervell i el seu cor. Posteriorment va ser traslladat en triomf al Panteó d'Homes Il·lustres, a París. Del cervell de Voltaire es va perdre el rastre; el cor es conserva en la Galeria Nacional de París.
Línia 26: Línia 26:
 
No hi ha en Voltaire un sistema coherent de filosofia; a la història li han importat més la seva actitud d'autèntic [[Enciclopèdia, l'|enciclopedista]] i home de la [[Il·lustració|Il·lustració]] francesa –aquella que en els llibres s'ha mantingut durant molt temps com típicament «volteriana»– que l'exposició sistemàtica de la seva filosofia, absent fins i tot en llibres amb títol inequívocament filosòfic, com a ''Cartes filosòfiques'', o ''Diccionari filosòfic''.
 
No hi ha en Voltaire un sistema coherent de filosofia; a la història li han importat més la seva actitud d'autèntic [[Enciclopèdia, l'|enciclopedista]] i home de la [[Il·lustració|Il·lustració]] francesa –aquella que en els llibres s'ha mantingut durant molt temps com típicament «volteriana»– que l'exposició sistemàtica de la seva filosofia, absent fins i tot en llibres amb títol inequívocament filosòfic, com a ''Cartes filosòfiques'', o ''Diccionari filosòfic''.
  
Destaca en Voltaire la defensa del [[deisme|deisme]], que importa de la seva estada a Anglaterra, i el seu atac a l'ateisme; l'existència de Déu és un simple fet de raó, i no de fe: en aquest cas seria una superstició. Enfront de la superstició i el fanatisme, que no porten sinó desventuras, Voltaire posa l'esperança en l'esperit de la il·lustració científica, que allibera de prejudicis i supersticions, i assenyala la necessitat de la tolerància (veg. [[Recurs:Voltaire: religió i superstició|text 1]]  , [[Recurs:Voltaire: Déu i la tolerància|text 2]]  i [[Recurs:Voltaire: la naturalesa|text 3]] ).
+
Destaca en Voltaire la defensa del [[deisme|deisme]], que importa de la seva estada a Anglaterra, i el seu atac a l'ateisme; l'existència de Déu és un simple fet de raó, i no de fe: en aquest cas seria una superstició. Enfront de la superstició i el fanatisme, que no porten sinó desventuras, Voltaire posa l'esperança en l'esperit de la il·lustració científica, que allibera de prejudicis i supersticions, i assenyala la necessitat de la tolerància (veg. [[Recurs:Voltaire: religió i superstició|text 1]], [[Recurs:Voltaire: Déu i la tolerància|text 2]] i [[Recurs:Voltaire: la naturalesa|text 3]] ).
  
 
[[File:Voltairebust.jpg|thumb]]
 
[[File:Voltairebust.jpg|thumb]]
És famosa la seva crítica a l'[[optimisme|optimisme]] de [[Autor:Leibniz,_Gottfried_Wilhelm|Leibniz]]. A això dedica el ''Poema sobre el desastre de Lisboa'' i el millor dels seus contes, ''Càndid'', considerat obra literària de valor mundial. Ataca el punt de vista racionalista de Leibniz, que considera aquest món com el «millor dels mons possibles», alhora que ataca les concepcions falsament espiritualistes i falsament materialistes, i mostra la influència de l'empirisme de Locke ([[Recurs:Voltaire. Contra el dogmatisme: pugna entre espiritualisme i materialisme|veg. text]]). Els seus personatges principals, Càndid i el seu mestre Pangloss -«mestre en metafísica-teòleg-cosmoloidiotologia»- (personificació de Leibniz) i Martí (personificació del pessimisme), intenten justificar amb raons de tota índole l'existència injustificable de mil mostres de desventura humana. L'escarn de Voltaire sobre la [[finalitat|finalitat]], la [[harmonia preestablerta|harmonia preestablerta]] i la [[providència|providència]] és constant. El final [[escepticisme|escèptic]] i resignat del llibre és digne de ser recordat: «Treballar sense raonar és l'única manera de fer la vida suportable». I els tres components del grup decideixen conrear l'horta.
+
És famosa la seva crítica a l'[[optimisme|optimisme]] de [[Autor:Leibniz,_Gottfried_Wilhelm|Leibniz]]. A això dedica el ''Poema sobre el desastre de Lisboa'' i el millor dels seus contes, ''Càndid'', considerat obra literària de valor mundial. Ataca el punt de vista racionalista de Leibniz, que considera aquest món com el «millor dels mons possibles», alhora que ataca les concepcions falsament espiritualistes i falsament materialistes, i mostra la influència de l'empirisme de Locke ([[Recurs:Voltaire. Contra el dogmatisme: pugna entre espiritualisme i materialisme|veg. text]]). Els seus personatges principals, Càndid i el seu mestre Pangloss -«mestre en metafísica-teòleg-cosmoloidiotologia»- (personificació de Leibniz) i Martí (personificació del pessimisme), intenten justificar amb raons de tota índole l'existència injustificable de mil mostres de desventura humana. L'escarn de Voltaire sobre la [[finalitat|finalitat]], l'[[harmonia preestablerta|harmonia preestablerta]] i la [[providència|providència]] és constant. El final [[escepticisme|escèptic]] i resignat del llibre és digne de ser recordat: «Treballar sense raonar és l'única manera de fer la vida suportable». I els tres components del grup decideixen conrear l'horta.
 
{{ImatgePrincipal
 
{{ImatgePrincipal
 
|Imatge=Voltaire1.jpg‎
 
|Imatge=Voltaire1.jpg‎
Línia 103: Línia 103:
 
|Final=
 
|Final=
 
|Epoca2=
 
|Epoca2=
|Lloc=Francfort
+
|Lloc=Frankfurt
 
|Incert=No
 
|Incert=No
 
}}
 
}}

Revisió de 14:56, 27 oct 2018

Voltaire1.jpg

( François-Marie Arouet )

«Voltaire», pseudònim de François-Marie Arouet, poeta, dramaturg i filòsof francès, nascut a París, símbol de la Il·lustració. A deu anys ingressa en el col·legi dels jesuïtes de Louis-le-Grand, on rep una educació preferentment literària i en 1711, per desig exprés del seu pare, notari, inicia els estudis de dret, que no va acabar mai. Als desitjos i intents per part del seu pare de posar-ho en contacte amb el món del dret, i a freqüents càstigs i desterraments, contraposa Voltaire la seva decidida intenció d'arribar a ser un home de lletres. Acusat d'haver escrit un poema difamatori contra el Regenti, Felipe d'Orleans, sofreix el primer dels seus desterraments i ha d'abandonar París. De retorn a París i després d'exculpar-se, se li atribueixen nous escrits difamatoris i és enviat a la Bastilla en 1717. Durant els 11 mesos que roman allí, pren el nom de «Voltaire», anagrama de «Arouet Li Jeune». En 1718 es representa en la Comédie Française la seva tragèdia en vers, Èdip, que aconsegueix un gran èxit. Assumptes d'honor amb un noble li porten de nou a la Bastilla en 1726; d'allí surt exiliat cap a Anglaterra, on roman tres anys. El contacte amb la cultura anglesa suposa per a Voltaire el descobriment de la ciència newtoniana, de la filosofia empirista i de les institucions polítiques angleses. Va tractar a Samuel Clarke, Pope i Swift i a moltes altres i diverses personalitats de l'època. Entre altres coses, aprèn dels anglesos el valor de la independència econòmica. Referent a això, cal dir que els seus èxits literaris, units a les pensions reals que gaudia i a les seves inversions i especulacions constants durant tota la seva vida, a més de la part de fortuna que va heretar del seu pare, mort en 1722, van fer de Voltaire un home ric i independent; es calcula que l'herència que va deixar en morir aconseguia el valor de mil milions de francs actuals. Els seus èxits literaris es van succeir els uns als altres: La Henriada (1727), poema, Brut, Zaira, tragèdies, Història de Carlos XII, assaig històric i una de les seves obres més perdurables, Cartes filosòfiques, publicades en 1734. L'aparició d'aquesta obra va suposar un escàndol públic; les Cartes van ser cremades públicament i el seu autor, amenaçat d'arrest, va haver de fugir.

En aquesta obra Voltaire contraposa el model polític anglès al francès, i la filosofia de Newton a la de Descartes; exposa l'empirisme anglès i dedica un comentari als Pensaments de Pascal per a posar un exemple del que no ha de ser un home il·lustrat.

Voltaire2.jpg

El refugi a què s'acull Voltaire és el castell de la marquesa de Chatêlet, en Cirey, a qui s'uneix sentimentalment durant els setze anys següents. Durant aquesta època relativament tranquil·la i fructífera –construeixen en el castell un laboratori de física i química, comparteixen estudis de matemàtiques i història, es reuneixen amb científics i persones de relleu– publica, a part de diverses tragèdies, Elements de la filosofia de Newton (1737), Metafísica de Newton (1740), i és nomenat membre de l'Acadèmia Francesa en 1746. Després de la mort de Mme. de Chatêlet, Voltaire, convidat per Frederic de Prússia, part per a Berlín, on és nomenat camarlenc de la cort i gaudeix d'estances en els palaus reals. D'aquesta època és la important obra El segle de Lluís XIV (1751). Deixa Prússia, després d'una renyina amb el seu antic amic i llavors competidor en la fama, Pierre-Louis Moreau de Maupertuis, nomenat per Frederic de Prússia president de la Reial Acadèmia Prussiana de Ciències i Lletres, i es trasllada a Frankfurt i després als voltants de Ginebra (1754-1755). Aprofita el desassossec causat pel terratrèmol de Lisboa de 1755 per a publicar Poema sobre el desastre de Lisboa, inicia les seves col·laboracions amb l'Enciclopèdia, i publica els set volums d'Assaigs sobre la història general i sobre els costums i l'esperit de les nacions (1756) i Història de l'imperi de Rússia sota Pere el Gran (1759), obres en què prossegueix l'esperit històric que havia iniciat amb El segle de Lluís XIV, i en les quals centra la història no en els homes sinó en les manifestacions de l'esperit humà: l'art, els costums, les institucions socials, les religions.

En 1758 compra una finca a Ferney, a la Lorena, i s'instal·la allí definitivament. En 1759 apareix Càndid, o l'optimisme, poema en què prossegueix la línia de crítica a l'optimisme leibnizià i de creença en la providència divina. Poc després, aprofitant l'èxit assolit amb els seus esforços per reivindicar la memòria de Cales, hugonot cremat sota l'acusació de penjar un dels seus fills convertit al catolicisme, publica Tractat de la tolerància. Durant aquesta època discuteix repetides vegades amb Rousseau, el qual li culpava de la mala disposició que les autoritats religioses de Ginebra li mostraven.

VOLTAIR2.gif

En aquests anys comença la seva lluita constant contra l'Església catòlica, en la qual personifica el seu odi a la religió, mentre es confessa creient en un Ésser suprem i mai ateu, més aviat decididament oposat a l'ateisme professat per Diderot i el baró d'Holbach, i a partir de 1759 firma les seves cartes amb el crit «Écrasez l'infâme». «La infame» és, en realitat, la superstició religiosa i l'abús del poder. Apareixen successivament diverses obres de contingut filosòfic: El diccionari filosòfic de butxaca (1764), Filosofia de la història (1765), El filòsof ignorant i Comentari al llibre sobre delictes i penes de Beccaria (tots dos en 1766).

Malgrat tots els seus èxits filosòfics i literaris, a Voltaire li estava prohibit encara acostar-se a París. Després de pujar al tron Lluís XVI, va aprofitar la representació en la Comédie Française de la seva tragèdia, Irene, per a acudir a la capital. L'èxit personal de Voltaire a París va ser clamorós. Una malaltia sobrevinguda pocs dies després el decideix a posar-se en pau amb l'Església i declara que vol morir en la fe catòlica en què havia nascut. Momentàniament restablert, acudeix a la primera representació d'Irene. En el trajecte, l'Acadèmia Francesa en ple, reunida llavors en el Louvre, li rendeix tribut d'admiració i respecte i d'Alembert fa el seu elogi públic. Després, en el teatre, acabada la representació, l'actor principal li cenyeix les temples amb una corona de llorer.

Va morir el 30 de maig següent; les seves últimes paraules van ser: «Laissez-moi en paix». Va ser sepultat en el monestir benedictí de Scellières, prop de Troyes. Un cirurgià va extreure el seu cervell i el seu cor. Posteriorment va ser traslladat en triomf al Panteó d'Homes Il·lustres, a París. Del cervell de Voltaire es va perdre el rastre; el cor es conserva en la Galeria Nacional de París.

La seva biblioteca personal va ser venuda per la seva neboda, Mme. Denis, a Catalina la Gran de Rússia.

VOLTAIR4.gif

No hi ha en Voltaire un sistema coherent de filosofia; a la història li han importat més la seva actitud d'autèntic enciclopedista i home de la Il·lustració francesa –aquella que en els llibres s'ha mantingut durant molt temps com típicament «volteriana»– que l'exposició sistemàtica de la seva filosofia, absent fins i tot en llibres amb títol inequívocament filosòfic, com a Cartes filosòfiques, o Diccionari filosòfic.

Destaca en Voltaire la defensa del deisme, que importa de la seva estada a Anglaterra, i el seu atac a l'ateisme; l'existència de Déu és un simple fet de raó, i no de fe: en aquest cas seria una superstició. Enfront de la superstició i el fanatisme, que no porten sinó desventuras, Voltaire posa l'esperança en l'esperit de la il·lustració científica, que allibera de prejudicis i supersticions, i assenyala la necessitat de la tolerància (veg. text 1, text 2 i text 3 ).

Voltairebust.jpg

És famosa la seva crítica a l'optimisme de Leibniz. A això dedica el Poema sobre el desastre de Lisboa i el millor dels seus contes, Càndid, considerat obra literària de valor mundial. Ataca el punt de vista racionalista de Leibniz, que considera aquest món com el «millor dels mons possibles», alhora que ataca les concepcions falsament espiritualistes i falsament materialistes, i mostra la influència de l'empirisme de Locke (veg. text). Els seus personatges principals, Càndid i el seu mestre Pangloss -«mestre en metafísica-teòleg-cosmoloidiotologia»- (personificació de Leibniz) i Martí (personificació del pessimisme), intenten justificar amb raons de tota índole l'existència injustificable de mil mostres de desventura humana. L'escarn de Voltaire sobre la finalitat, l'harmonia preestablerta i la providència és constant. El final escèptic i resignat del llibre és digne de ser recordat: «Treballar sense raonar és l'única manera de fer la vida suportable». I els tres components del grup decideixen conrear l'horta.