Accions

Autor

Konrad Lorenz

De Wikisofia

La revisió el 17:59, 8 gen 2019 per Jorcor (discussió | contribucions)
(dif.) ← Versió més antiga | Versió actual (dif.) | Versió més nova → (dif.)
S'ha produït un error en crear la miniatura: Fitxer inexistent

Avís: El títol a mostrar «Konrad Lorenz» sobreescriu l'anterior títol a mostrar «Lorenz, Konrad».

Psicòleg, metge, zoòleg i etòleg austríac. Va néixer a Viena el 7 de novembre de 1903 i va morir a Altenberg el 27 de febrer de 1989. Juntament amb Nikolaas Tinbergen és considerat el fundador de l'etologia moderna. Durant els anys 1937 a 1940 va ensenyar psicologia animal i anatomia comparada en la facultat de medicina de Viena. En 1940 va accedir al càrrec de director del departament de psicologia de la universitat de Königsberg.

Posteriorment, va ser director de l'Institut Max Planck de fisiologia del comportament a Baviera. En 1973 va rebre el premi Nobel de fisiologia, que va compartir amb Nikolaas Tinbergen i Karl von Frisch.

Com a estudiós del comportament animal va intentar definir els esquemes fonamentals de la seva conducta. És famós el seu estudi sobre el imprinting en els ànecs. (El imprinting és una pauta de conducta instintiva o mecanisme de troquelatge: aprenentatge de certs patrons de comportament durant un temps determinat i limitat del procés de maduració, com el reconeixement del progenitor –generalment la mare– després del naixement). Lorenz va mostrar que els ànecs nounats segueixen el primer objecte en moviment que observen (animals d'altres espècies, homes o, fins i tot, màquines) i que l'associen a la seva mare.

Aquesta forma de conducta o imprinting la va caracteritzar com un tipus peculiar d'aprenentatge supraindividual capaç d'influenciar altres formes de conducta posterior, tals com l'elecció de parella sexual, per exemple. Va estudiar també moltes altres formes de conducta animal, tals com la territorialitat o l'agressivitat, per exemple. Tot això li va conduir a elaborar una moderna teoria dels instints, entesos com a mecanismes desencadenants innats o comportaments hereditaris que poden desencadenar-se fins i tot en absència d'estímuls específics exteriors, a causa d'una acumulació d'energia de reacció. Lorenz va estudiar especialment aquest comportament innat en l'agressivitat. Les seves conclusions també les va considerar rellevants per a entendre la conducta humana, ja que va sostenir que també l'agressivitat humana és una pulsió natural que precisa ser canalitzada d'alguna manera més o menys institucionalitzat. D'aquesta manera, per Lorenz, també en l'espècie humana subsisteixen comportaments instintius d'origen filogenètic que juguen un important paper en les seves relacions amb els seus semblants. Lorenz assenyala també que, amb l'avanç de la civilització, es dóna una certa decadència de les normes de conducta, i que aquest increment de civilització condueix a l'home a una situació semblant a la qual els mateixos homes han imposat als animals domèstics: restricció d'aire, llum, sol, restricció de moviments (fronteres...). La privació de mecanismes de selecció natural provoquen en els homes, com en els animals que els envolten, característiques pròpies de la domesticació: pèrdua de tonicitat muscular, desgana, laxitud, pèrdua de criteris per a assenyalar el veritablement lícit, juntament amb un augment dels instints d'apareamiento que tendeixen a realitzar-se d'una manera menys selectiva. En definitiva, es produeix un decaïment dels instints més segurs. (Contra aquesta caracterització del decaïment dels instints s'han manifestat molts autors, que han vist en la posició de Lorenz una caracterització idealista i ahistoricista de l'espècie humana, i han assenyalat que no existeix pròpiament una forma salvatge de l'home. Així, Gehlen, per exemple, assenyala que «no hi ha, com creia Lorenz, un decaure dels instints inicialment més segurs, sinó una reinstintivació [...] Si es derroquen o se suprimeixen aquests suports i estabilitzadors externs que són les institucions fermes, la nostra conducta es deforma, es fa afectiva, impulsiva, desconcertante, indigna de confiança» -(Arnold Gehlen, Antropología filosófica, Barcelona Paidós, p. 76-77. ) -, i destaca les influències roussonianes operants en el pensament de Lorenz).

Juntament amb el seu compatriota Karl Popper, Lorenz va examinar les bases teòriques de la teoria de l'evolució, i l'aplicació de l'etologia a l'estudi del comportament humà. En un text titulat L'avenir està obert es recullen aquestes converses entre Lorenz i Popper (mantingudes en 1975 i en 1983). Tots dos coincideixen a assenyalar que l'adaptació dels éssers vius al mitjà no ha d'entendre's de manera merament passiva, sinó de forma activa. Els òrgans no estan modelats pel seu mitjà, sinó que els organismes exploren activament el mitjà i d'això resulten noves adaptacions. D'aquesta manera conceben la vida com un procés d'iniciativa i risc que es desplega en dues etapes: a) una primera etapa de descobriment, caracteritzada per la invenció i l'aventura, i b) una etapa de repetició que aconsegueix l'automatització del procés. En tal concepció de l'evolució ressonen influències de la filosofia de Bergson, especialment de la concepció que Bergson tenia de l'evolució de la moral i la religió. D'altra banda, l'aplicació de l'etologia a l'estudi de l'ésser humà ha originat l'etologia humana, coneguda també com a biosociologia o antropologia biosocial, i emparentada amb la sociobiologia en la investigació de l'origen filogenètic de la conducta humana. L'etologia, en obrir-se a l'estudi del comportament humà, va més enllà del terreny de la zoologia del que va sorgir i, igual que l'antropologia cultural, que va més enllà de l'antropologia física, està en procés de constituir-se en una nova ciència social.

Mereix destacar-se el gran desacord existent en l'avaluació de l'agressivitat feta per Lorenz i l'efectuada per la majoria dels sociobiòlegs. Així, mentre Lorenz considera que entre els animals no es dóna, en general, l'assassinat (mort premeditada de membres de la mateixa espècie) ni el canibalisme, Edward O. Wilson (el fundador de la sociobiologia) sosté tot el contrari, i afirma que l'assassinat i el canibalisme estan molt estesos entre molts insectes i bastant estès entre els vertebrats superiors, de manera que, en contra de l'opinió generalitzada, l'espècie humana surt bastant ben parada.