Accions

Diferència entre revisions de la pàgina «Qualia»

De Wikisofia

Línia 1: Línia 1:
 
{{ConcepteWiki}}
 
{{ConcepteWiki}}
Plural de ''quale'', l'antiga [[categoria|categoria]] aristotèlica de la [[qualitat|qualitat]]. En l'actualitat, un altre dels noms dels ''sense-data'', o [[dades sensorials|dades sensorials]]. Els ''qualia'' són com les dades sensorials, però mentre que aquestes són concrets els ''qualia'' són universals.
 
  
 +
''Qualia'' és el plural de ''quale'' (del llatí ''qualis'' que etimològicament significa "com és"). En filosofia es fa servir per definir un concepte de l'experiència mental: la vivència personal i subjectiva de les coses. Així, doncs, els ''qualia'' no poden ser objectius, sinó profundament subjectius (i, fins i tot, [[Solipsisme|solipsistes]]). Per altra part, també s'ha emprat aquest terme per designar l'antiga [[categoria|categoria]] aristotèlica de la [[qualitat|qualitat]]. Alguns autors també ham emprat el terme ''qualia'' com a sinònim dels ''sense-data'', o [[dades sensorials|dades sensorials]]. En aquest sentit els ''qualia'' serien com les dades sensorials, però mentre que aquestes serien concretes els ''qualia'' serien universals. I, a més, el concepte de ''qualia'' es relaciona també amb les anomenades [[Qualitats primàries i secundàries|qualitats secundàries]] que va introduir [[Autor:Locke, John|Locke]].
  
Amb l'«experiment mental» de l'habitació xinesa, Searle ([[Recurs:Searle: l'habitació xinesa|veg. text]]) ataca directament la concepció segons la qual el pensament pot ser representat com un conjunt de funcions i arremet també contra les tesis de l'anomenada [[intel·ligència artificial|intel·ligència artificial]] (IA) forta, i assenyala que –segons ell–,  un computador digital no té veritable comprensió. Instanciar un programa correcte no és suficient per a tenir una ment, i per això s'oposa a l'equació ment/cervell = ''programari/maquinari''.
+
Ara bé, en l'actualitat, i especialment en l'àmbit de la [[filosofia de la ment]], en les neurociències i en les [[ciències cognitives]], el terme ''qualia'' fa referència a les experiències de la [[ment]], a com la ment -el "jo" - registra les experiències, les emocions i les sensacions. Els filòsofs sovint utilitzen el terme ''qualia'' (singular '''quale''') per referir-se als aspectes que consideren introspectivament accessibles i fenomènics de les nostres vides mentals.
 +
 
 +
Així, un ''qualia'' és tota sensació, emoció o experiència que es tradueix en una vivència [[Consciència|conscient]], és a dir, en una concreta i personal interpretació subjectiva d'això que s'ha viscut i es destaca el principi segons el qual qualsevol experiència, encara que sigui realitzada en comú, és viscuda de manera personal i intransferible per cadascun dels subjectes que la comparteixen. En realitat no es pot saber si una experiència compartida és viscuda o no d'idèntica manera, només es pot saber que és personal i intransferible.  En aquest ampli sentit del terme, que equivaldria a dir que tenim estats mentals amb propietats qualitatives,  és difícil negar que hi ha ''qualia''. El desacord generalment se centra en:
 +
 
 +
* 1) quins estats mentals tenen ''qualia'', entesos com a qualitats intrínseques dels seus portadors, 
 +
* 2) com els ''qualia'' es relacionen amb el món físic tant dins com fora del cap, i 
 +
* 3) si els ''qualia'' es poden, o no, reduir o explicar a partir de propietats estrictament físiques.
 +
 
 +
L'estatus de ''qualia'' es debat en la filosofia en gran mesura perquè és fonamental per a una comprensió adequada de la naturalesa de la [[consciència]] i per això el problema dels ''qualia'' es troba al cor del problema de la [[Ment - cos, relació|relació entre cos i ment]].
 +
 
 +
En general els defensors dels ''qualia'' els consideren
 +
* ''intrínsecs'' (independents de les cadenes causals o funcionals entre ''imputs'' d'estats mentals i ''outputs'' d'altres estats mentals, és a dir: són concebuts com r propietats no relacionals, que no canvien depenent de la relació de l'experiència amb altres coses
 +
* ''privats'' (ja que totes les comparacions interpersonals dels ''qualia'' són impossibles)
 +
* ''inefables'' ( ja que no poden ser comunicats o aprehesos per altres mitjans diferents a l'experiència directa
 +
* ''directament accessibles'' o aprehensibles per la consciència (ja que l'experiència d'un ''quale'' és saber que un experimenta directament el ''quale'')
 +
* exclusius dels estats mentals conscients.
 +
 
 +
Això, segons molts defensors dels ''qualia'',  condueix a la separació de dos conceptes, el de la [[ment]] en el "jo" subjectiu i el del [[Cervell, el|cervell]] en quant al seu suport físic i material -amb independència o no de que sigui també l'origen de la ment conscient. Els defensors d'una concepció forta dels ''qualia'' generalment adopten una perspectiva [[Dualisme|dualista]].
 +
 
 +
Per tal defensar el caràcter irreductible dels ''qualia'' a fenòmens purament físics diversos filòsofs han proposat una sèrie d'[[Experiment mental|experiments mentals]]. Entre ells [[Autor:Searle, John|Searle]] va proposar  l'«experiment mental» de l'habitació xinesa, en el qual Searle ([[Recurs:Searle: l'habitació xinesa|veg. text de Searle sobre l'habitació xinesa]]) ataca directament la concepció [[Funcionalisme|funcionalista]] segons la qual el pensament pot ser representat com un conjunt de funcions i arremet també contra les tesis de l'anomenada [[intel·ligència artificial|intel·ligència artificial]] (IA) forta, i assenyala que –segons ell–,  un computador digital no té veritable comprensió. Instanciar un programa correcte no és suficient per a tenir una ment, i per això s'oposa a l'equació ment/cervell = ''programari/maquinari''. De fet no és un experiment mental adreçat a mostrar la irreductibilitat dels ''qualia'' pròpiament dits, però sí que indirectament relaciona els ''qualia'' amb el concepte de comprensió semàntica, i per això alguns autors apel·len a l'experiment mental de Searle per defensar les característiques mentals irreductibles dels ''qualia''.
 +
 
 +
Però de la munió d'experiments mentals relacionats amb els ''qualia'', el més destacat és el que va proposar Frank Jackson <ref>"Mary és una neurocientífica brillant que, per alguna raó, es veu obligada a investigar el món des d'una sala en blanc i negre a través d'un monitor de televisió també en blanc i negre. S'especialitza en la neurofisiologia de la visió i adquireix, suposem, tota la informació física que cal obtenir sobre el que passa quan veiem tomàquets madurs o el cel i fem servir termes com «vermell» o «blau». Descobreix, per exemple, quines combinacions de longitud d'ona del cel estimulen la retina, i exactament com això produeix a través del sistema nerviós central la contracció de les cordes vocals i l'expulsió de l'aire dels pulmons que dóna lloc a la pronunciació de la frase "El cel és blau" (...) Què passarà quan Mary surti de la seva cambra en blanc i negre o se li d'un monitor de televisió en color? ¿Aprendrà alguna cosa nova o no? Sembla simplement obvi que aprendrà alguna cosa sobre el món i sobre la nostra experiència visual d'ell. Però llavors és ineludible que el seu coneixement previ era incomplet. Però tenia tota la informació física. Ergo, cal tenir més que això i el fisicalisme és fals "(Jackson, 1986). 
 +
 
 +
Frank Jackson, ''The Journal of Philosophy'', Vol. 83, No. 5 (May, 1986), pp. 291-295 </ref> conegut com l'experiment mental de «'''Mary en colors'''», o argument del coneixement, en el qual  es vol destacar la impossibilitat que els ''qualia'' es puguin reduir a purs fenòmens físics. Aquest experiment mental, emprat per Fank Jackson i desenvolupat per molts autors (per exemple Fodor, [[Autor:Block, Ned|Block]]) i àmpliament discutit, es proposa demostrar  que és possible que dos sistemes siguin funcionalment idèntics encara que siguin mentalment diferents. Tal distinció pot donar-se a causa de la presència dels ''qualia''. D'aquesta manera, Jackson argumenta que el [[funcionalisme]] seria incapaç de donar compte tant de les propietats qualitatives dels estats mentals fenomenològics com de les propietats [[Semàntica|semàntiques]] dels estats mentals intencionals. Vegeu [[Recurs:Mary_en_colors|«Mary en colors»]].
 +
 
 +
Hi ha molts altres experiments mentals semblants, com l'experiment mental dels ''zombis'' o de les ''qualitats absents'' -éssers que actuen exactament igual que nosaltres, però no tenen ''qualia''-,  o el dels ''qualia'' invertits -persones que, sense ser conscients d'això, tenen invertits, per exemple, el blau i el vermell-. Tots aquests experiments mentals a favor dels ''qualia'' tenen una estructura semblant: presenten una situació, força extrema i inversemblant que ens condueixen a una conclusió que se'n-s presenta com a lògica i que ens porta a pensar que estem davant una refutació del caràcter material d'algun procés humà mental.
 +
 
 +
 
 +
'''Crítiques als ''qualia''.'''
 +
 
 +
Els filòsofs [[Funcionalisme|funcionalistes]], eliminativistes i [[Fisicalisme|fisicalistes]], en general, han criticat la concepció mateixa dels ''qualia'' com a entitats amb les propietats esmentades més amunt (intrínsecs, privats, inefables, directament accessibles, i exclusius dels estats conscients). Sidney Shoemaker  va seu un dels primers, però la crítica més punyent és la elaborada per [[Autor:Dennett , Daniel|Dan Dennett]].
 +
 
 +
Segons Dennett, i fent referència a l'experiment mental de Mary en colors, Mary podria conèixer, en virtut del seu immens saber, "exactamente quins
 +
efectes -descrits en termes neurofisiològics- tindria cada color sobre el seu sistema nerviós " <ref>Dennett, D. ''La conciencia explicada. Una teoría interdisciplinar'', Edicions Paidós, Barcelona, 1995, p. 411</ref> i també, quins pensaments tindria una vegada que s'enfronta amb les experiències cromàtiques rellevants, fins i tot abans de tenir-los efectivament: "perquè, després de tot, la «mera disposició» a pensar sobre això o allò no és un dels seus famosos ''qualia'', no? ". En efecte, donat que en principi es suposa que els pensaments no són el tipus d'estats mentals que haurien de ser afectats per l'argument del coneixement (en la mesura en què seria possible donar-ne compte d'ells en termes de estat físico-funcionals), Mary podria anticipar algunes reaccions que tindria al veure coses acolorades entre les quals ens trobaríem pensaments com "Així és com és veure alguna cosa vermella" i coses per l'estil.
 +
 
 +
Dennett proposa una alternativa al model tradicional del funcionament mental basat en una perspectiva [[Neodarwinisme i altres teories evolutives|neodarwinista]]. Per això es proposarà un mètode per a l'estudi de la consciència, l'''heterofenomenologia'', i atacarà el que ell anomena  "materialisme cartesià" (que seria un model que es deriva del dualisme metafísic [[Cartesianisme|cartesià]]. Una vegada enderrocat el [[dualisme]] i esborrada la ment immaterial, queda encara de manera residual l'esquema mental del teatre cartesià, o cervell comandat per una central general que pren les decisions en darrera instància). Segons Dennett els ''qualia'' han de pertànyer a algun dels subsistemes [[Cervell, el|cerebrals]], optimitzats i desenvolupats mitjançant el procés de [[selecció natural]] que ha sofert la espècie humana durant milions d'anys, i tenir una determinada funció dins d'ell. Entre aquestes funcions presents en el cervell es troben les sensacions, els colors, les disposicions reactives, els instints, etc., que han estat desenvolupades per processos d'adaptació i que són tan físiques i es poden estudiar per mitjans empírics com el sistema endocrí o el digestiu, encara que el seu estudi pot presentar dificultats tècniques.
 +
 
 +
Per altra part, una de les crítiques a l'«argument del coneixment» derivat de l'experiment mental de l'habitació de Mary procedix del seu autor mateix, ja que si bé inicialment Frank Jackson va utilitzar l'argument per establir un tipus de dualisme, segons el qual determinats estats mentals, especialment els qualitatius, no són físics.  i va defensar una versió modesta de l'[[Epifenomenalisme o epifenomenisme|epifenomenalisme]] (l'opinió segons la qual determinats estats mentals no són físics i que, tot i que se'ls fa aparèixer per les manifestacions físiques, no provoquen cap canvi en el món físic), posteriorment el mateix Jackson va rebutjar l'argument del coneixement, així com altres arguments contra el fisicalisme i va concloure que els arguments basats en la [[intuïció]] contra el [[fisicalisme]] (com l'argument del coneixement i l'argument zombi) en última instància són enganyosos.
 +
 
 +
 
 +
----
 +
 
 +
<references/>
  
En l'experiment mental de «Mary en colors» es vol destacar la impossibilitat que els qualia es puguin reduir a purs fenòmens físics. Aquest experiment mental, emprat per Jckson i desenvolupat per Fodor i [[Autor:Block, Ned|Block]] es proposa demostrar  que és possible que dos sistemes siguin funcionalment idèntics encara que mentalment diferents. Tal distinció pot donar-se a causa de la presència dels qualia. D'aquesta manera, argumentes que el [[funcionalisme]] seria incapaç de donar compte tant de les propietats qualitatives dels estats mentals fenomenològics com de les propietats semàntiques dels estats mentals intencionals. Vegeu [[Recurs:Mary_en_colors|«Mary en colors»]].
 
 
{{Etiqueta|Etiqueta=Epistemologia}}{{Etiqueta|Etiqueta=Filosofia de la ment}}{{InfoWiki}}
 
{{Etiqueta|Etiqueta=Epistemologia}}{{Etiqueta|Etiqueta=Filosofia de la ment}}{{InfoWiki}}

Revisió del 12:09, 14 oct 2018


Qualia és el plural de quale (del llatí qualis que etimològicament significa "com és"). En filosofia es fa servir per definir un concepte de l'experiència mental: la vivència personal i subjectiva de les coses. Així, doncs, els qualia no poden ser objectius, sinó profundament subjectius (i, fins i tot, solipsistes). Per altra part, també s'ha emprat aquest terme per designar l'antiga categoria aristotèlica de la qualitat. Alguns autors també ham emprat el terme qualia com a sinònim dels sense-data, o dades sensorials. En aquest sentit els qualia serien com les dades sensorials, però mentre que aquestes serien concretes els qualia serien universals. I, a més, el concepte de qualia es relaciona també amb les anomenades qualitats secundàries que va introduir Locke.

Ara bé, en l'actualitat, i especialment en l'àmbit de la filosofia de la ment, en les neurociències i en les ciències cognitives, el terme qualia fa referència a les experiències de la ment, a com la ment -el "jo" - registra les experiències, les emocions i les sensacions. Els filòsofs sovint utilitzen el terme qualia (singular quale) per referir-se als aspectes que consideren introspectivament accessibles i fenomènics de les nostres vides mentals.

Així, un qualia és tota sensació, emoció o experiència que es tradueix en una vivència conscient, és a dir, en una concreta i personal interpretació subjectiva d'això que s'ha viscut i es destaca el principi segons el qual qualsevol experiència, encara que sigui realitzada en comú, és viscuda de manera personal i intransferible per cadascun dels subjectes que la comparteixen. En realitat no es pot saber si una experiència compartida és viscuda o no d'idèntica manera, només es pot saber que és personal i intransferible. En aquest ampli sentit del terme, que equivaldria a dir que tenim estats mentals amb propietats qualitatives, és difícil negar que hi ha qualia. El desacord generalment se centra en:

  • 1) quins estats mentals tenen qualia, entesos com a qualitats intrínseques dels seus portadors,
  • 2) com els qualia es relacionen amb el món físic tant dins com fora del cap, i
  • 3) si els qualia es poden, o no, reduir o explicar a partir de propietats estrictament físiques.

L'estatus de qualia es debat en la filosofia en gran mesura perquè és fonamental per a una comprensió adequada de la naturalesa de la consciència i per això el problema dels qualia es troba al cor del problema de la relació entre cos i ment.

En general els defensors dels qualia els consideren

  • intrínsecs (independents de les cadenes causals o funcionals entre imputs d'estats mentals i outputs d'altres estats mentals, és a dir: són concebuts com r propietats no relacionals, que no canvien depenent de la relació de l'experiència amb altres coses
  • privats (ja que totes les comparacions interpersonals dels qualia són impossibles)
  • inefables ( ja que no poden ser comunicats o aprehesos per altres mitjans diferents a l'experiència directa
  • directament accessibles o aprehensibles per la consciència (ja que l'experiència d'un quale és saber que un experimenta directament el quale)
  • exclusius dels estats mentals conscients.

Això, segons molts defensors dels qualia, condueix a la separació de dos conceptes, el de la ment en el "jo" subjectiu i el del cervell en quant al seu suport físic i material -amb independència o no de que sigui també l'origen de la ment conscient. Els defensors d'una concepció forta dels qualia generalment adopten una perspectiva dualista.

Per tal defensar el caràcter irreductible dels qualia a fenòmens purament físics diversos filòsofs han proposat una sèrie d'experiments mentals. Entre ells Searle va proposar l'«experiment mental» de l'habitació xinesa, en el qual Searle (veg. text de Searle sobre l'habitació xinesa) ataca directament la concepció funcionalista segons la qual el pensament pot ser representat com un conjunt de funcions i arremet també contra les tesis de l'anomenada intel·ligència artificial (IA) forta, i assenyala que –segons ell–, un computador digital no té veritable comprensió. Instanciar un programa correcte no és suficient per a tenir una ment, i per això s'oposa a l'equació ment/cervell = programari/maquinari. De fet no és un experiment mental adreçat a mostrar la irreductibilitat dels qualia pròpiament dits, però sí que indirectament relaciona els qualia amb el concepte de comprensió semàntica, i per això alguns autors apel·len a l'experiment mental de Searle per defensar les característiques mentals irreductibles dels qualia.

Però de la munió d'experiments mentals relacionats amb els qualia, el més destacat és el que va proposar Frank Jackson [1] conegut com l'experiment mental de «Mary en colors», o argument del coneixement, en el qual es vol destacar la impossibilitat que els qualia es puguin reduir a purs fenòmens físics. Aquest experiment mental, emprat per Fank Jackson i desenvolupat per molts autors (per exemple Fodor, Block) i àmpliament discutit, es proposa demostrar que és possible que dos sistemes siguin funcionalment idèntics encara que siguin mentalment diferents. Tal distinció pot donar-se a causa de la presència dels qualia. D'aquesta manera, Jackson argumenta que el funcionalisme seria incapaç de donar compte tant de les propietats qualitatives dels estats mentals fenomenològics com de les propietats semàntiques dels estats mentals intencionals. Vegeu «Mary en colors».

Hi ha molts altres experiments mentals semblants, com l'experiment mental dels zombis o de les qualitats absents -éssers que actuen exactament igual que nosaltres, però no tenen qualia-, o el dels qualia invertits -persones que, sense ser conscients d'això, tenen invertits, per exemple, el blau i el vermell-. Tots aquests experiments mentals a favor dels qualia tenen una estructura semblant: presenten una situació, força extrema i inversemblant que ens condueixen a una conclusió que se'n-s presenta com a lògica i que ens porta a pensar que estem davant una refutació del caràcter material d'algun procés humà mental.


Crítiques als qualia.

Els filòsofs funcionalistes, eliminativistes i fisicalistes, en general, han criticat la concepció mateixa dels qualia com a entitats amb les propietats esmentades més amunt (intrínsecs, privats, inefables, directament accessibles, i exclusius dels estats conscients). Sidney Shoemaker va seu un dels primers, però la crítica més punyent és la elaborada per Dan Dennett.

Segons Dennett, i fent referència a l'experiment mental de Mary en colors, Mary podria conèixer, en virtut del seu immens saber, "exactamente quins efectes -descrits en termes neurofisiològics- tindria cada color sobre el seu sistema nerviós " [2] i també, quins pensaments tindria una vegada que s'enfronta amb les experiències cromàtiques rellevants, fins i tot abans de tenir-los efectivament: "perquè, després de tot, la «mera disposició» a pensar sobre això o allò no és un dels seus famosos qualia, no? ". En efecte, donat que en principi es suposa que els pensaments no són el tipus d'estats mentals que haurien de ser afectats per l'argument del coneixement (en la mesura en què seria possible donar-ne compte d'ells en termes de estat físico-funcionals), Mary podria anticipar algunes reaccions que tindria al veure coses acolorades entre les quals ens trobaríem pensaments com "Així és com és veure alguna cosa vermella" i coses per l'estil.

Dennett proposa una alternativa al model tradicional del funcionament mental basat en una perspectiva neodarwinista. Per això es proposarà un mètode per a l'estudi de la consciència, l'heterofenomenologia, i atacarà el que ell anomena "materialisme cartesià" (que seria un model que es deriva del dualisme metafísic cartesià. Una vegada enderrocat el dualisme i esborrada la ment immaterial, queda encara de manera residual l'esquema mental del teatre cartesià, o cervell comandat per una central general que pren les decisions en darrera instància). Segons Dennett els qualia han de pertànyer a algun dels subsistemes cerebrals, optimitzats i desenvolupats mitjançant el procés de selecció natural que ha sofert la espècie humana durant milions d'anys, i tenir una determinada funció dins d'ell. Entre aquestes funcions presents en el cervell es troben les sensacions, els colors, les disposicions reactives, els instints, etc., que han estat desenvolupades per processos d'adaptació i que són tan físiques i es poden estudiar per mitjans empírics com el sistema endocrí o el digestiu, encara que el seu estudi pot presentar dificultats tècniques.

Per altra part, una de les crítiques a l'«argument del coneixment» derivat de l'experiment mental de l'habitació de Mary procedix del seu autor mateix, ja que si bé inicialment Frank Jackson va utilitzar l'argument per establir un tipus de dualisme, segons el qual determinats estats mentals, especialment els qualitatius, no són físics. i va defensar una versió modesta de l'epifenomenalisme (l'opinió segons la qual determinats estats mentals no són físics i que, tot i que se'ls fa aparèixer per les manifestacions físiques, no provoquen cap canvi en el món físic), posteriorment el mateix Jackson va rebutjar l'argument del coneixement, així com altres arguments contra el fisicalisme i va concloure que els arguments basats en la intuïció contra el fisicalisme (com l'argument del coneixement i l'argument zombi) en última instància són enganyosos.



  1. "Mary és una neurocientífica brillant que, per alguna raó, es veu obligada a investigar el món des d'una sala en blanc i negre a través d'un monitor de televisió també en blanc i negre. S'especialitza en la neurofisiologia de la visió i adquireix, suposem, tota la informació física que cal obtenir sobre el que passa quan veiem tomàquets madurs o el cel i fem servir termes com «vermell» o «blau». Descobreix, per exemple, quines combinacions de longitud d'ona del cel estimulen la retina, i exactament com això produeix a través del sistema nerviós central la contracció de les cordes vocals i l'expulsió de l'aire dels pulmons que dóna lloc a la pronunciació de la frase "El cel és blau" (...) Què passarà quan Mary surti de la seva cambra en blanc i negre o se li d'un monitor de televisió en color? ¿Aprendrà alguna cosa nova o no? Sembla simplement obvi que aprendrà alguna cosa sobre el món i sobre la nostra experiència visual d'ell. Però llavors és ineludible que el seu coneixement previ era incomplet. Però tenia tota la informació física. Ergo, cal tenir més que això i el fisicalisme és fals "(Jackson, 1986). Frank Jackson, The Journal of Philosophy, Vol. 83, No. 5 (May, 1986), pp. 291-295
  2. Dennett, D. La conciencia explicada. Una teoría interdisciplinar, Edicions Paidós, Barcelona, 1995, p. 411