Accions

Recurs

Text de Leibniz

De Wikisofia

Gottfried W. Leibniz: el principi d'individuació

Filaletes.- L'anomenat principi d'individuació de les Escoles, amb el qual tant s'escalfen el cap intentant saber el que és, consisteix en l'existència mateixa, que fixa a cada ser a un temps particular i a un lloc incomunicable a altres éssers de la mateixa espècie.

Teòfil.- El principi d'individuació equival en els individus al principi de distinció que acabo d'esmentar. Si dos individus fossin perfectament semblants, iguals i, en una paraula, indistingibles per si mateixos, no hi hauria principi d'individuació; m'atreveixo a dir fins i tot que llavors no hi hauria distinció individual, o individus diferents, en aquest supòsit. [...] Mes la veritat consisteix que tot cos [...] difereix d'un altre en si mateix. Record que una gran princesa [Sofia de Hannover], d'esperit sublim, va dir un dia passejant-se pel seu jardí que no creia que existissin dues fulles totalment similars. Un savi gentilhome, que era de la comitiva, va pensar que seria fàcil trobar-les; però, encara que va buscar molt, es va poder convèncer pels seus propis ulls que sempre resultava possible trobar alguna diferència.

Nuevos ensayos sobre el entendimiento humano, c. XXVII, Alianza, Madrid 1992, p. 264-265.

Original en castellà

Gottfried W. Leibniz: el principio de individuación

Filaletes.- El llamado principio de individuación de las Escuelas, con el cual tanto se devanan los sesos intentando saber lo que es, consiste en la existencia misma, que fija a cada ser a un tiempo particular y a un lugar incomunicable a otros seres de la misma especie.

Teófilo.- El principio de individuación equivale en los individuos al principio de distinción que acabo de mencionar. Si dos individuos fuesen perfectamente semejantes, iguales y, en una palabra, indistinguibles por sí mismos, no habría principio de individuación; me atrevo a decir incluso que entonces no habría distinción individual, o individuos diferentes, en este supuesto. [...] Mas la verdad consiste en que todo cuerpo [...] difiere de otro en sí mismo. Recuerdo que una gran princesa [Sofía de Hannover], de espíritu sublime, dijo un día paseándose por su jardín que no creía que existiesen dos hojas totalmente similares. Un sabio gentilhombre, que era de la comitiva, pensó que sería fácil encontrarlas; pero, aunque buscó mucho, se pudo convencer por sus propios ojos que siempre resultaba posible encontrar alguna diferencia.