Kant: l'ideal de la raó
De Wikisofia
Res és per a nosaltres un objecte si no pressuposa com a condició de la seva possibilitat el conjunt de tota la realitat empírica. En virtut d'una il·lusió natural, considerem aquest principi com a aplicable a totes les coses en general, quan només és realment vàlid en relació amb les quals es donen com a objectes dels nostres sentits. Prenem, doncs, el principi empíric dels nostres conceptes sobre la possibilitat de les coses com a fenòmens per un principi transcendental de la possibilitat de les coses en general, eliminant la restricció «en tant que fenòmens».
Crítica de la razón pura, Dialéctica trasc., libro segundo, cap. 3, sec. 2, B 610 (Alfaguara, Madrid 1988, 6ª ed., p. 494). |
Original en castellà
Nada es para nosotros un objeto si no presupone como condición de su posibilidad el conjunto de toda la realidad empírica. En virtud de una ilusión natural, consideramos este principio como aplicable a todas las cosas en general, cuando sólo es realmente válido en relación con las que se dan como objetos de nuestros sentidos. Tomamos, pues, el principio empírico de nuestros conceptos sobre la posibilidad de las cosas en cuanto fenómenos por un principio trascendental de la posibilidad de las cosas en general, eliminando la restricción «en cuanto fenómenos».