James, William: el pragmàticament veritable
De Wikisofia
Quan nostres idees no copien amb precisió el seu objecte, què significa adequació amb aquell objecte? ... El pragmatisme fa la seva pregunta usual: «Admesa com a certa una idea o creença –diu–, quina diferència concreta es deduirà d'això per a la vida real de l'individu? Com es realitzarà la veritat? Quines experiències seran diverses de les quals s'obtindrien si la creença fora falsa? En resum, quin és, en termes d'experiència, el valor efectiu de la veritat?»
En el mateix moment que el pragmatisme fa aquesta pregunta comprèn la resposta: idees veritables són les que podem assimilar, fer vàlides, corroborar i verificar; idees falses són les que no. Aquesta és la diferència pràctica que suposa per a nosaltres tenir idees veritables; aquest és, per tant, el significat de la veritat, doncs això és tot el que és conegut com a veritat. [...]
La veritat, dit breument, és només l'avantatjós en la nostra manera de pensar, d'igual forma que el just és només l'avantatjós en la manera de conduir-nos.
El significado de la verdad, Aguilar,Buenos Aires 1980, p. 29-30. |
Original en castellà
Cuando nuestras ideas no copian con precisión su objeto, ¿qué significa adecuación con aquel objeto? ... El pragmatismo hace su pregunta usual: «Admitida como cierta una idea o creencia –dice–, ¿qué diferencia concreta se deducirá de ello para la vida real del individuo? ¿Cómo se realizará la verdad? ¿Qué experiencias serán diversas de las que se obtendrían si la creencia fuera falsa? En resumen, ¿cuál es, en términos de experiencia, el valor efectivo de la verdad?»
En el mismo momento que el pragmatismo hace esta pregunta comprende la respuesta: ideas verdaderas son las que podemos asimilar, hacer válidas, corroborar y verificar; ideas falsas son las que no. Esta es la diferencia práctica que supone para nosotros tener ideas verdaderas; éste es, por lo tanto, el significado de la verdad, pues ello es todo lo que es conocido como verdad. [...]
Lo verdadero, dicho brevemente, es sólo lo ventajoso en nuestro modo de pensar, de igual forma que lo justo es sólo lo ventajoso en el modo de conducirnos.