Humphrey, N.: el problema de la sensació
De Wikisofia
El problema ment-cos és el problema d'explicar com és que els estats de consciència sorgeixen en els cervells humans. En forma més específica [...] és el problema d'explicar com les sensacions subjectives sorgeixen en els cervells humans. [...]
Cadascun de nosaltres experimenta sensacions semblants en el «privat» de la nostra pròpia consciència, o tal sembla. La seva «qualitat» és transparent per a nosaltres, encara que no és alguna cosa que podríem fàcilment comunicar a un altre; i com la qualitat és tan important –en realitat intrínseca a la sensació– els filòsofs denominen a les sensacions subjectives simplement com «qualia». Ningú dubta que les sensacions subjectives tenen també aspectes quantitatius: jo podria dir-li, per exemple, que una sensació de vermell va ser el doble d'intensa que una altra. Però el que jo no podria dir-li (si vostè ja no ho sabés) seria on resideix la qualitat de la rojez.
Però aquí està el problema, com es dedueix de tres fets obvis de la vida humana:
El Fet 1 és el fet que, per exemple, quan em mossego la llengua experimento la sensació subjectiva de dolor (i, per a recordar-me a mi mateix el que això significa, ho estic fent ara). Aquesta experiència existeix per a mi solament, i si tractés de descriure-li a què s'assembla, podria fer-ho només de la manera més vaga i metafòrica. El dolor que experiment té un temps associat (ara mateix), un lloc associat (la meva llengua), una intensitat (suau) i un to afectiu (desagradable), però en la major part dels altres aspectes sembla situat més enllà de l'abast de la descripció física. De fet el meu dolor, diria jo, no és part del món objectiu, el món de la matèria física. En síntesi, difícilment puc considerar-ho un esdeveniment físic.
El Fet 2 és el fet que, al mateix temps que mossego la meva llengua, tenen lloc en el meu cervell processos vinculats amb això. Aquests processos inclouen l'activitat de cèl·lules nervioses. En principi (encara que no per descomptat en la pràctica) podrien ser observats per un científic independent que tingués accés a l'interior del meu cap. I si ell tractés de descriure-li a un altre científic en què consisteix el meu dolor de base cerebral, trobaria que el llenguatge objectiu de la física i de la química resulta totalment suficient per a aquest propòsit. A ell li semblaria que el meu dolor de base cerebral pertany al món de la matèria física, i a cap altre. En síntesi, que no és altra cosa que un fet físic.
El Fet 3 és el fet que, raó per la qual sabem, el Fet 1 depèn totalment del Fet 2. En altres paraules, la sensació subjectiva és produïda pels processos cerebrals (qualsevol que sigui el significat precís de «produït per»).
__________________________________________________
Humphrey, N: Una historia de la mente, Gedisa, Barcelona 1995, p. 27-28. |
Original en castellà
El problema mente-cuerpo es el problema de explicar cómo es que los estados de conciencia surgen en los cerebros humanos. En forma más específica [...] es el problema de explicar cómo las sensaciones subjetivas surgen en los cerebros humanos. [...]
Cada uno de nosotros experimenta sensaciones semejantes en lo «privado» de nuestra propia conciencia, o tal parece. Su «cualidad» es transparente para nosotros, aunque no es algo que podríamos fácilmente comunicar a otro; y como la cualidad es tan importante –en realidad intrínseca a la sensación– los filósofos denominan a las sensaciones subjetivas simplemente como «qualia». Nadie duda de que las sensaciones subjetivas tienen también aspectos cuantitativos: yo podría decirle, por ejemplo, que una sensación de rojo fue el doble de intensa que otra. Pero lo que yo no podría decirle (si usted ya no lo supiera) sería dónde reside la cualidad de la rojez.
Pero aquí está el problema, como se deduce de tres hechos obvios de la vida humana:
El Hecho 1 es el hecho de que, por ejemplo, cuando me muerdo la lengua experimento la sensación subjetiva de dolor (y, para recordarme a mí mismo lo que eso significa, lo estoy haciendo ahora). Esta experiencia existe para mí solo, y si tratase de describirle a qué se parece, podría hacerlo sólo de la manera más vaga y metafórica. El dolor que experimento tiene un tiempo asociado (ahora mismo), un lugar asociado (mi lengua), una intensidad (suave) y un tono afectivo (desagradable), pero en la mayor parte de los demás aspectos parece situado más allá del alcance de la descripción física. De hecho mi dolor, diría yo, no es parte del mundo objetivo, el mundo de la materia física. En síntesis, difícilmente puedo considerarlo un acontecimiento físico.
El Hecho 2 es el hecho de que, al mismo tiempo que muerdo mi lengua, tienen lugar en mi cerebro procesos vinculados con ello. Estos procesos incluyen la actividad de células nerviosas. En principio (aunque no por supuesto en la práctica) podrían ser observados por un científico independiente que tuviese acceso al interior de mi cabeza. Y si él tratase de describirle a otro científico en qué consiste mi dolor de base cerebral, hallaría que el lenguaje objetivo de la física y de la química resulta totalmente suficiente para ese propósito. A él le parecería que mi dolor de base cerebral pertenece al mundo de la materia física, y a ningún otro. En síntesis, que no es otra cosa que un hecho físico.
El Hecho 3 es el hecho de que, por lo que sabemos, el Hecho 1 depende totalmente del Hecho 2. En otras palabras, la sensación subjetiva es producida por los procesos cerebrales (cualquiera que sea el significado preciso de «producido por»).
__________________________________________________