Hume: la uniformitat de la naturalesa, qüestió de fet
De Wikisofia
Se segueix, doncs, que tots els raonaments relatius a la causa i l'efecte estan fundats en l'experiència, i que tots els raonaments que parteixen de l'experiència estan fundats en la suposició que el curs de la naturalesa continuarà sent uniformement el mateix. Concloem que causes similars, en circumstàncies similars, produiran sempre efectes similars. Pot valer la pena detenir-se ara a considerar què és el que ens determina a formar una conclusió de tan immensa conseqüència.
És evident que Adam, amb tota la seva ciència, mai hagués estat capaç de demostrar que el curs de la naturalesa ha de continuar sent uniformement el mateix, i que el futur ha de ser conformable al passat. Del que és possible mai pot demostrar-se que sigui fals; i és possible que el curs de la naturalesa pugui canviar, ja que podem concebre un tal canvi. Més encara, aniré més lluny i afirmaré que Adam tampoc podria provar mitjançant argument probable algun, que el futur hagi de ser conformable al passat. Tots els arguments probables estan muntats sobre la suposició que existeixi aquesta conformitat entre el futur i el passat i, per tant, mai la poden provar. Aquesta conformitat és una qüestió de fet, i si ha de ser provada, mai no admetrà cap prova que no parteixi de l'experiència. Però la nostra experiència en el passat no pot ser prova de res per al futur, sinó sota la suposició que hi ha una semblança entre ells. És aquest, per tant, un punt que no pot admetre prova en absolut, i que donem per descomptat sense cap prova.
Un compendio de un tratado de la naturaleza humana, 1740 (Revista Teorema, Valencia 1977, p. 14-15). |
Original en castellà
Se sigue, pues, que todos los razonamientos relativos a la causa y el efecto están fundados en la experiencia, y que todos los razonamientos que parten de la experiencia están fundados en la suposición de que el curso de la naturaleza continuará siendo uniformemente el mismo. Concluimos que causas similares, en circunstancias similares, producirán siempre efectos similares. Puede valer la pena detenerse ahora a considerar qué es lo que nos determina a formar una conclusión de tan inmensa consecuencia.
Es evidente que Adán, con toda su ciencia, nunca hubiera sido capaz de demostrar que el curso de la naturaleza ha de continuar siendo uniformemente el mismo, y que el futuro ha de ser conformable al pasado. De lo que es posible nunca puede demostrarse que sea falso; y es posible que el curso de la naturaleza pueda cambiar, puesto que podemos concebir un tal cambio. Más aún, iré más lejos y afirmaré que Adán tampoco podría probar mediante argumento probable alguno, que el futuro haya de ser conformable al pasado. Todos los argumentos probables están montados sobre la suposición de que exista esta conformidad entre el futuro y el pasado y, por lo tanto, nunca la pueden probar. Esta conformidad es una cuestión de hecho, y si ha de ser probada, nunca admitirá prueba alguna que no parta de la experiencia. Pero nuestra experiencia en el pasado no puede ser prueba de nada para el futuro, sino bajo la suposición de que hay una semejanza entre ellos. Es éste, por lo tanto, un punto que no puede admitir prueba en absoluto, y que damos por sentado sin prueba alguna.