Accions

Recurs

Cita de Descartes: Carta a Mersenne

De Wikisofia

D'altra banda, crec que es podria afegir a això un invent, tant per a compondre les paraules primitives d'aquesta llengua com per als seus caràcters, de manera que podria ser ensenyada en molt poc temps, per mitjà precisament de l'ordre, és a dir, establint un ordre entre tots els pensaments que poden estar en l'esperit humà, per la mateixa raó que ja existeix un establert de forma natural entre els nombres. I així com és possible aprendre en un sol dia tots els nombres fins a l'infinit i a escriure'ls en un llenguatge desconegut [...] que sigui també possible fer el mateix amb totes les altres paraules necessàries per a expressar tot el que passa per l'esperit dels homes. [...] La invenció d'aquest llenguatge depèn de la veritable filosofia, perquè és d'una altra forma impossible enumerar tots els pensaments dels homes i posar-los en ordre o ni tan sols distingir-los de manera que arribin a ser clars i diferents, que és des del meu punt de vista el major secret que es pot disposar per a arribar a la veritable ciència. I si algú aconseguís explicar quines són les veritables idees simples que es troben en la imaginació dels homes, de les quals es componen tot el que aquests pensen, i això fos admès per tot el món, m'atreviria a esperar com a conseqüència d'això una llengua universal, molt fàcil d'aprendre, pronunciar i escriure i, cosa que és més important, que ajudaria a raonar, en representar-se amb tanta claredat tot, que seria gairebé impossible que el raonament pogués equivocar-se.

Carta a Mersenne, 20 de noviembre de 1629(Descartes, Oeuvres philosophiques, 3 vols., Garnier, París 1963, vol. 1, p. 230-231).

Original en castellà

Por lo demás, creo que se podría añadir a esto un invento, tanto para componer las palabras primitivas de esta lengua como para sus caracteres, de modo que podría ser enseñada en muy poco tiempo, por medio precisamente del orden, es decir, estableciendo un orden entre todos los pensamientos que pueden estar en el espíritu humano, por la misma razón de que ya existe uno establecido de forma natural entre los números. Y así como es posible aprender en un solo día todos los números hasta el infinito y a escribirlos en un lenguaje desconocido [...] que sea también posible hacer lo mismo con todas las demás palabras necesarias para expresar todo cuanto pasa por el espíritu de los hombres. [...] La invención de este lenguaje depende de la verdadera filosofía, porque es de otra forma imposible enumerar todos los pensamientos de los hombres y ponerlos en orden o siquiera distinguirlos de modo que lleguen a ser claros y distintos, que es desde mi punto de vista el mayor secreto de que se puede disponer para llegar a la verdadera ciencia. Y si alguien lograra explicar cuáles son las verdaderas ideas simples que se hallan en la imaginación de los hombres, de las que se componen todo lo que éstos piensan, y esto fuera admitido por todo el mundo, me atrevería a esperar como consecuencia de ello una lengua universal, muy fácil de aprender, pronunciar y escribir y, lo que es más importante, que ayudaría a razonar, al representarse con tanta claridad todo, que sería casi imposible que el razonamiento pudiera equivocarse.