Accions

Autor

Ernst Troeltsch

De Wikisofia

La revisió el 17:12, 3 set 2018 per Jaumeortola (discussió | contribucions) (bot: -en Heidelberg +a Heidelberg)
(dif.) ← Versió més antiga | Versió actual (dif.) | Versió més nova → (dif.)



Troeltsc.gif

Avís: El títol a mostrar «Ernst Troeltsch» sobreescriu l'anterior títol a mostrar «Troeltsch, Ernst».

Teòleg i filòsof alemany pertanyent al corrent historicista. Va néixer a Haunstatten i va morir a Berlín. Va ser professor de teologia protestant a Heidelberg i posteriorment de filosofia a Berlín. Molt influenciat per l'historicisme de Dilthey (especialment per la seva concepció de la noció de comprensió), així com pel corrent neokantià i per alguns aspectes de la sociologia de Max Weber, Troeltsch situa la individualitat com a portadora de valors, i vincula historicisme i religió; esdevenir històric i veritats eternes.

Per Troeltsch l'historicisme és la historicitat i historització de tot el real i de tot valor, i implica un perpetu esdevenir de totes les realitzacions humanes. De manera semblant a la noció d'estructura autocentralizada de Dilthey, considera la totalitat individual com a categoria històrica fonamental, entenent per totalitat individual no només els individus sinó també els Estats, les cultures, les religions, els pobles o les classes. Sota la influència de Rickert, considera que aquestes totalitats individuals estan en funció d'uns valors, i la missió fonamental de l'historiador consisteix a trobar aquests valors, és a dir, què hi ha d'únic essencial i irrepetible en aquestes totalitats individuals, que pel fet mateix de ser portadores de valors ja mostren que el relativisme o la relativitat d'aquests valors pressuposa una absolutez. És la relativitat mateixa dels valors la que permet captar l'absolut. La filosofia de Troeltsch intenta, doncs, una recerca del valor en el si mateix del moviment històric, la qual cosa el condueix, en una posició que manifesta trets irracionalistes, a una conjunció de la història universal amb la realització de l'absolut. La historicitat mateixa, segons ell, manifesta una unitat entre l'infinit i el finit, entre l'absolutez dels valors i la relativitat dels fets històrics.

A més, aquesta presència de l'infinit en el finit es manifesta especialment a través de la religió, o manifestació de Déu en la consciència individual. Però, en contra de les tesis hegelianes i romàntiques que conceben la religió com una essència universal que es desplega i realitza a través de les diverses religions històriques, Troeltsch les considera com a fets històrics irreductibles. D'altra banda, allò que manifesta el caràcter específic de la religió és un a priori que fa possible la validesa de la religió, i que és el sentiment d'obligació que acompanya al fet religiós. La religió manifesta també un caràcter històric de causalitat autònoma que produeix fenòmens específicament religiosos, com la Reforma, per exemple, i aquesta causalitat autònoma, desgajada de les altres condicionis soci-económinas i dels corrents ideològics, és, al seu torn, una altra manifestació de la presència de l'absolut i infinit en el finit.