Friedrich Heinrich Jacobi
De Wikisofia
La revisió el 10:01, 5 feb 2015 per Sofibot (discussió | contribucions) (Es crea la pàgina amb «{{AutorWiki}} {{Autor |Nom=Friedrich Heinrich |Cognom=Jacobi }} Filòsof romàntic alemany, nascut a Düsseldorff, escriptor de novel·les com ''Allwill ''(1775-1...».)
Avís: El títol a mostrar «Friedrich Heinrich Jacobi» sobreescriu l'anterior títol a mostrar «Jacobi, Friedrich Heinrich».
Filòsof romàntic alemany, nascut a Düsseldorff, escriptor de novel·les com Allwill (1775-1776) i Woldemar (1777), president de l'Acadèmia de Munich, va patrocinar una filosofia del sentiment. No va tenir formació acadèmica filosòfica i es va dedicar a activitats comercials i polítiques fins a 1785, data en què inicia la seva activitat filosòfica publicant Sobre la doctrina de Spinoza (correspondència seva amb Mendelssohn), però va exercir, no obstant això, una notable influència en el desenvolupament del kantisme.
El seu antirracionalisme li porta a oposar-se tant a Spinoza com a Kant i, amb ell, a l'idealisme alemany. Sobre el primer sosté que el racionalisme porta al spinozisme i aquest a l`ateisme, perquè confon a Déu amb la naturalesa; porta també al fatalisme, perquè l'argumentació spinozista es funda en l'ordre necessari de la racionalitat matemàtica.
Contra el segon argumenta que la filosofia crítica kantiana no és una altra cosa que un subjectivisme idealista i que, sense la possibilitat de conèixer les coses en si, no hi ha objectivitat possible. Oposant-se a ambdues postures, que neguen d'una banda (Spinoza) a Déu i la llibertat humana i per l'altre (Kant) la possibilitat de conèixer les coses en si, però que afirmen, alhora, la necessitat contradictòria d'admetre la seva existència, proposa la seva postura antiintelectualista i objectivista d'admetre, només per la certesa immediata que dóna la fe, entesa com intuïció i sentiment, l'existència de les coses en si: entre aquestes, l'existència de Déu, la llibertat humana, i tot el conjunt de veritats teòriques i pràctiques necessàries per la ciència i la moral.
Diverses obres de Jacobi van iniciar i van alimentar la controvèrsia sorgida per aquell temps a Alemanya, la denominada Pantheismusstreit: l'esmentada Sobre la doctrina de Spinoza i les seves Cartes a Fichte (1801), entre unes altres; en el diàleg David Hume i la fe o idealisme i realisme (1787), estén la seva crítica antirracionalista al kantisme.