Accions

Autor

Leon Chwistek

De Wikisofia

La revisió el 15:32, 13 juny 2018 per Jorcor (discussió | contribucions)
(dif.) ← Versió més antiga | Versió actual (dif.) | Versió més nova → (dif.)
Chwistek.gif

Avís: El títol a mostrar «Leon Chwistek» sobreescriu l'anterior títol a mostrar «Chwistek, Leon».

Pintor constructivista, teòric de l'art i filòsof especialitzat en lògica. Com a lògic va estar vinculat a l'escola de Varsòvia. Va néixer a Zakopane (Polònia) el 13 de juny de 1884 i va estudiar lògica, filosofia i matemàtiques a Cracovia, estudis que va compaginar amb la seva dedicació a les belles arts. Es va doctorar en 1906, i va obtenir una beca que li va permetre ampliar estudis a l'estranger. Va assistir a cursos impartits per Hilbert i per Poincaré. Després de la Primera Guerra Mundial va obtenir una plaça com a professor a la universitat de Cracovia i en 1930 va obtenir una càtedra a la universitat de Lvov, on va ensenyar fins al començament de la Segona Guerra Mundial, moment en què va emigrar a la Unió Soviètica, on va prosseguir la seva investigació i va desenvolupar una activitat política de tipus leninista en el Cercle Polonès de Moscou. Va morir a Barwicha (prop de Moscou el 20 d'agost de 1944).

En filosofia va ser un decidit partidari de les tesis marxistes i de la lluita contra la metafísica irracionalista tan en voga en la seva època. Però la seva activitat principal es va desenvolupar en l'àmbit de la lògica, on, basant-se en Russell, va estudiar el principi de no contradicció i la teoria de tipus orientada a eliminar la paradoxa de la teoria de classes. Va criticar l'ús d'axiomes d'existència en lògica i matemàtiques. El seu treball com a lògic li va acostar a les posicions dels autors que formaven el cercle de Lvov-Varsòvia, com Ajdukiewicz, Leśniewski, Kotarbinski, Tarski, Lukasiewicz i uns altres, encara que la seva personalitat excèntrica i antiacadèmica li va allunyar del cercle pròpiament dit.

Entre les seves obres destaquen: La pluralitat de realitats (1921), Els límits de la ciència: metodologia de la lògica i de les ciències exactes (1935), Mètode general de les ciències positives (1946) i L'esperit de la semàntica (1946). En 1986 es va publicar la correspondència que va mantenir amb Russell.


Chwispai.gif