Accions

Autor

Margaret Mead

De Wikisofia

La revisió el 17:03, 1 nov 2017 per Jaumeortola (discussió | contribucions) (bot: - primitive Societies,''(''Sexe + primitive Societies'' (''Sexe)
(dif.) ← Versió més antiga | Versió actual (dif.) | Versió més nova → (dif.)
Mead.gif

Avís: El títol a mostrar «Margaret Mead» sobreescriu l'anterior títol a mostrar «Mead, Margaret».

Etnóloga nord-americana, nascuda a Filadèlfia. Va estudiar en el Barnard College i, posteriorment, va ser deixebla de Franz Boas i de Ruth Benedict. Com antropòloga va desenvolupar diversos treballs de camp a Oceania, especialment a Samoa i Nova Guinea, però també en Bali i entre els indis d'Amèrica del Nord. Com la seva mestra Ruth Benedict, Margaret Mead també va ser professora a la Universitat de Colúmbia de Nova York. Va ser una de les pioneres en la utilització sistemàtica de la fotografia en la investigació antropològica. Per això se celebra anualment un festival Margaret Mead de cinematografia antropològica en l'American Museum of Natural History de Nova York, institució amb la qual Margaret Mead va estar associada des de 1926 fins a la seva mort. En 1971 va rebre el premi Kalinga pels seus treballs etnològics.

Com Ruth Benedict, s'associa generalment a Mead al corrent antropològic que vinculava la cultura amb la personalitat, però és coneguda especialment per les seves obres Coming of Age in Samoa (Adolescència, sexe i cultura a Samoa, 1928), Sex and Temperament in three primitive Societies (Sexe i temperament en tres societats primitives, 1935) i per Male and Female (Home i dona, 1949). En totes aquestes obres Mead estudia els rols sexuals i l'agressió. És molt coneguda la seva concepció de l'adolescència com un fenomen cultural, no com un fenomen biològic, raó per la qual les crisis emocionals associades generalment a aquest període vital són condicionades culturalment i no són seqüeles inevitables de la maduració fisiològica. A Samoa, on els nens estan plenament educats pel que fa al sexe des d'edats molt primerenques, la pubertat fisiològica no s'acompanya d'alteracions emocionals ni inseguretats afectives, de manera que els seus habitants passen a comportar-se com a adults ja en aquesta etapa de la seva vida.

Va escriure també New lives for Old: Cultural Transformation,(1928-1953). A partir dels anys vuitanta, la seva obra ha estat objecte de nombroses controvèrsies, especialment el seu estudi sobre Samoa, al que s'acusa de caure en generalitzacions poc fonamentades.