Fatalisme
De Wikisofia
La revisió el 21:07, 20 set 2015 per Jorcor (discussió | contribucions)
(del llatí fatum, oracle, destinació, derivat del verb fari, parlar a algú)
La creença que els successos de la vida humana estan predeterminats, raó per la qual les accions humanes no poden alterar el destí (veure exemple). Seguint l'etimologia, el fatalista creu que el futur «està escrit», o que el futur és un fatum, un oracle pronunciat per alguna divinitat. En realitat, és una creença relacionada amb un animisme antic i profund, que ens fa pensar que el que succeeix no es deu a causes naturals (encara que siguin deterministes) i a l'alteració d'aquesta cadena de causes per la voluntat humana, sinó a una voluntat divina superior, personificada en Déu o en la destinació. Per això el fatalisme es relaciona amb creences religioses, o fins i tot sorgeix d'elles, com es pot observar en les discussions teològiques sobre la predestinació, mantingudes al llarg de tota la història del cristianisme, o amb creences màgiques, com són les diverses manifestacions, antigues i modernes, de l'astrologia.
El determinisme lògic ofereix certa semblança amb el fatalisme, i de vegades se'l confon amb ell. El determinisme lògic no és més que una disjunció lògicament necessària, deguda al principi de bivalència, mentre que el fatalisme suposaria que una d'aquestes possibilitats, la que va a succeir, és ja, des del moment en què es profereix l'alternativa, necessària. Així, per exemple, l'enunciat: «Demà hi haurà una batalla naval o no la hi haurà» és una alternativa lògicament necessària, però no suposa cap necessitat física sobre el fet o esdeveniment que demà existeixi una batalla naval, o que demà no la hi hagi. Cadascuna d'aquestes alternatives és possible i el conjunt és necessari, però el que realment esdevingui va a haver-se de, no a la necessitat lògica, sinó a un conjunt de causes necessàries físiques i humanes, i qualsevol cosa que vagi a succeir no exclou que hagués estat possible el contrari.
També, de vegades, es diu destinació inevitable, o fatal, a una destinació desconeguda, que no s'evita precisament perquè no es coneix, i que podria haver-se evitat en cas d'haver estat conegut
Cal sostenir raonablement la possibilitat que l'home té d'intervenir en la seva pròpia història i en els esdeveniments que configuren el seu futur. Encara que se sostingui el determinisme, no per això mateix s'afirma el fatalisme; més aviat tota acció voluntària i lliure de la voluntat és també un gènere de causalitat humana que, juntament amb la causalitat natural, actua sobre els successos i el futur. L'oposat al determinisme no és la llibertat, sinó l'indeterminisme. El determinisme és una teoria raonable que explica les coses basant-se en les lleis de la naturalesa i en la determinació de la voluntat, mentre que el fatalisme és una creença determinista irraonable d'inspiració religiosa, supersticiosa o màgica, que recorre a explicacions irracionals.