Arnold Geulincx
De Wikisofia
La revisió el 21:48, 17 set 2017 per Jaumeortola (discussió | contribucions) (bot: - l' [[escolàstica, + l'[[escolàstica,)
Avís: El títol a mostrar «Arnold Geulincx» sobreescriu l'anterior títol a mostrar «Geulincx, Arnold».
Filòsof holandès, nascut a Anvers. Va estudiar filosofia i teologia en Lovaina i, de 1646 a 1658, va ser professor de filosofia a la mateixa universitat. Cessat del càrrec per la seva crítica a l'filosofia escolàstica, abraça el calvinisme i es trasllada a Leiden, en la universitat del qual és nomenat professor de lògica en 1665.
És conegut principalment per haver defensat l'ocasionalisme; incapaç l'home de saber com interactuen ment i cos, el més raonable és, al seu entendre, admetre que només Déu és la causa universal de tot, basant-se en el principi que «si no se sap com es fa una cosa, no és possible fer-la». Déu és, per tant la veritable causa i tot la resta meres ocasions del que succeeix. En ètica sosté la doctrina que el seu objecte és la virtut i que aquesta consisteix en una determinació de la voluntat, o «amor de la raó». Distingeix quatre aspectes en la virtut, que pròpiament és una sola cosa: diligència, obediència, justícia i humilitat.