Accions

Recurs

Kuhn: el paradigma i la comunitat científica

De Wikisofia

La revisió el 10:20, 5 feb 2015 per Sofibot (discussió | contribucions) (Es crea la pàgina amb «{{RecursWiki |Tipus=Extractes d'obres }} {{RecursoEnlace |Enllaç= }} {{Multimèdia |Upload Type= |File= |Embed= }} {{RecursBase |Nom=Kuhn: el paradigma i...».)
(dif.) ← Versió més antiga | Versió actual (dif.) | Versió més nova → (dif.)

Plantilla:RecursoEnlace Plantilla:Multimèdia Un paradigma és el que els membres d'una comunitat científica comparteixen i, recíprocament, una comunitat científica consisteix en homes que comparteixen un paradigma. [...] Sota aquesta perspectiva, una comunitat científica està formada per practicants d'una especialitat científica. Han passat per una iniciació professional i una educació similar en un grau que no té comparació amb la de la major part d'altres camps. En aquest procés, han absorbit la mateixa literatura tècnica i desentranyat moltes de les seves mateixes lliçons. [...] Dins de tals grups, la comunicació és relativament completa i els judicis professionals, relativament unànimes. [...] Per descomptat, existeixen en aquest sentit comunitats a molts nivells. La més global és la comunitat de tots els científics naturals. [...] Les comunitats d'aquesta classe són les unitats que aquest llibre ha presentat com les autoritzades i productores del coneixement científic.

L'estructura de les revolucions científiques, FCE, Mèxic-Madrid-Buenos Aires 1975, p. 271-274.

Plantilla:Propietat


Original en castellà

Un paradigma es lo que los miembros de una comunidad científica comparten y, recíprocamente, una comunidad científica consiste en hombres que comparten un paradigma. [...] Bajo esta perspectiva, una comunidad científica está formada por practicantes de una especialidad científica. Han pasado por una iniciación profesional y una educación similar en un grado que no tiene comparación con la de la mayor parte de otros campos. En este proceso, han absorbido la misma literatura técnica y desentrañado muchas de sus mismas lecciones. [...] Dentro de tales grupos, la comunicación es relativamente completa y los juicios profesionales, relativamente unánimes. [...] Por supuesto, existen en este sentido comunidades a muchos niveles. La más global es la comunidad de todos los científicos naturales. [...] Las comunidades de esta clase son las unidades que este libro ha presentado como las autorizadas y productoras del conocimiento científico.