Diferència entre revisions de la pàgina «Capel·la, Marcià Mineo Fèlix»
De Wikisofia
m (Jorcor ha mogut Autor:Capella, Marcià Mineo Félix a Autor:Capella, Marcià Mineo Fèlix) |
m (Jorcor ha mogut Autor:Capella, Marcià Mineo Fèlix a Autor:Capel·la, Marcià Mineo Fèlix: Text de reemplaçament - "Capella" a "Capel·la") |
(Cap diferència)
|
Revisió del 13:40, 12 set 2016
Avís: El títol a mostrar «Marcià Mineo Félix Capella» sobreescriu l'anterior títol a mostrar «Capel·la, Marcià Mineo Fèlix».
Escriptor romà, del s. V d. de C., originari de Madaura (Numidia). Entre les seves obres, de caràcter més aviat compilatorio, destaca Les noces de Mercuri amb la filologia i les set arts liberals,una enciclopèdia segons el trivium i el quadrivium, d'escassa originalitat, però representativa de l'època. En un capítol del llibre vuitè, que tracta d'astronomia, afirma que «la Terra no és el centre de tots els planetes», ja que Venus i Mercuri giren entorn del Sol, en un cercle més ampli, de manera que poden estar més enllà del Sol o més ençà del Sol; quan estan més enllà, Mercuri està més prop de la Terra que Venus i al revés, quan es troben cap al nostre costat del Sol. Són idees astronòmiques -conegudes per Capella a través de la Astronomia del romà Terencio Varro (116-27 a. de C.)-, que es corresponen amb el primer sistema heliocèntric parcial que es coneix, el de Heràclides de Ponto (s. IV a. de C.) deixeble de Plató, limitat a alguns planetes, i que més tard serà conegut com el sistema geocèntric de Tycho-Brahe. Copèrnic ho cita en el seu De revolutionibus (I, 10).