Accions

Recurs

Sánchez Vázquez, A.: l'estructura de l'acte moral

De Wikisofia

L'acte moral és una totalitat o unitat indissoluble de diversos aspectes o elements: motiu, fi, mitjans, resultats i conseqüències objectives. El subjectiu i l'objectiu són aquí com dues cares de la mateixa medalla. L'acte moral no pot ser reduït a un dels seus elements, sinó que està en tots ells, en la seva unitat i relacions mútues. Així, doncs, encara que la intenció es trobi genèticament abans que el resultat, és a dir, abans que la seva plasmació objectiva, la qualificació moral de la intenció no pot deixar de prendre en compte el resultat. Al seu torn, els mitjans no poden ser considerats al marge de les finalitats, ni els resultats i les conseqüències objectives de l'acte moral tampoc poden ser aïllats de la intenció, ja que circumstàncies externes imprevistes o casuals poden donar lloc a resultats que l'agent no pot reconèixer com a seus.

Finalment, l'acte moral, com a acte d'un subjecte real que pertany a una comunitat humana, històricament determinada, no pot ser qualificat sinó en relació amb el codi moral que regeix en ella. Però, qualsevol que sigui el context normatiu i històric-social en què el situem, l'acte moral es presenta com una totalitat d'elements –motiu, intenció o fi, decisió personal, ocupació de mitjans adequats, resultats i conseqüències– en unitat indissoluble.

Ética, Crítica, Barcelona 1978, p. 78.

Original en castellà

El acto moral es una totalidad o unidad indisoluble de diversos aspectos o elementos: motivo, fin, medios, resultados y consecuencias objetivas. Lo subjetivo y lo objetivo son aquí como dos caras de la misma medalla. El acto moral no puede ser reducido a uno de sus elementos, sino que está en todos ellos, en su unidad y relaciones mutuas. Así, pues, aunque la intención se encuentre genéticamente antes que el resultado, es decir, antes que su plasmación objetiva, la calificación moral de la intención no puede dejar de tomar en cuenta el resultado. A su vez, los medios no pueden ser considerados al margen de los fines, ni los resultados y las consecuencias objetivas del acto moral tampoco pueden ser aislados de la intención, ya que circunstancias externas imprevistas o casuales pueden dar lugar a resultados que el agente no puede reconocer como suyos.

Finalmente, el acto moral, como acto de un sujeto real que pertenece a una comunidad humana, históricamente determinada, no puede ser calificado sino en relación con el código moral que rige en ella. Pero, cualquiera que sea el contexto normativo e histórico-social en que lo situemos, el acto moral se presenta como una totalidad de elementos –motivo, intención o fin, decisión personal, empleo de medios adecuados, resultados y consecuencias– en unidad indisoluble.