Accions

Recurs

Max Black: el punt de vista del sentit comú

De Wikisofia

En la vida ordinària, una asserció del tipus de «probablement P», on «P» expressa la realització d'algun possible succés o situació, té la funció de comprometre a l'interlocutor amb la veritat de P, sobre la base de l'existència de «condicions inicials possibilitatores» que afavoreixen la realització de P, sense assegurar-la. Així, doncs, l'ús de l'adverbi [probable, probablement] significa la suposada existència de tals condicions i garanteix que l'asserció en la qual ocorre serà tinguda en compte o «prevista». En absència d'altres indicacions, les condicions posibilatoresse sobreentén que constitueixen l'«estat de l'univers» o la part rellevant d'aquest, en el moment de la profèrencia. En les assercions de probabilitat relativament explícita, no obstant això, el fonament ve expressat per una clàusula que formula informació concernent a algun aspecte general de l'univers, que es concep com a favorable a algun altre aspecte general [...]. («Donat D, la probabilitat que P és tal i tal») [...].

S'ha de posar l'accent que la concepció del sentit comú de la probabilitat s'ha considerat que és enterament objectiva. S'ha dit que el llec considera les seves assercions de probabilitat com referint-se a «alguna cosa externa» més aviat que a relacions lògiques entre proposicions, concebudes com a entitats conceptuals o verbals. És encara menys plausible des del punt de vista del sentit comú considerar que amb les assercions de probabilitat es pretén expressar merament la «confiança» de l'interlocutor en el resultat assenyalat. Hi ha, sens dubte, regles pragmàtiques que requereixen que l'interlocutor es trobi convencionalment posseït d'un grau de confiança corresponent al caràcter de l'asserció de probabilitat proferida, però la manifestació de tal confiança no és el propòsit primer de tals proferències.

Inducción y probabilidad, Cátedra, Madrid 1984, p. 104-105.

Original en castellà

En la vida ordinaria, una aserción del tipo de «probablemente P», donde «P» expresa la realización de algún posible suceso o situación, tiene la función de comprometer al interlocutor con la verdad de P, sobre la base de la existencia de «condiciones iniciales posibilitadoras» que favorecen la realización de P, sin asegurarla. Así, pues, el uso del adverbio [probable, probablemente] significa la supuesta existencia de tales condiciones y garantiza que la aserción en la que ocurre será tenida en cuenta o «prevista». En ausencia de otras indicaciones, las condiciones posibilitadoras se sobreentiende que constituyen el «estado del universo» o la parte relevante del mismo, en el momento de la proferencia. En las aserciones de probabilidad relativamente explícita, sin embargo, el fundamento viene expresado por una cláusula que formula información concerniente a algún aspecto general del universo, que se concibe como favorable a algún otro aspecto general [...]. («Dado D, la probabilidad de que P es tal y tal») [...].

Se ha de hacer hincapié en que la concepción del sentido común de la probabilidad se ha considerado que es enteramente objetiva. Se ha dicho que el lego considera sus aserciones de probabilidad como refiriéndose a «algo externo» más bien que a relaciones lógicas entre proposiciones, concebidas como entidades conceptuales o verbales. Es aún menos plausible desde el punto de vista del sentido común considerar que con las aserciones de probabilidad se pretende expresar meramente la «confianza» del interlocutor en el resultado señalado. Hay, sin duda, reglas pragmáticas que requieren que el interlocutor se halle convencionalmente poseído de un grado de confianza correspondiente al carácter de la aserción de probabilidad proferida, pero la manifestación de tal confianza no es el propósito primero de tales proferencias.