Accions

Recurs

Popper, Karl: la inducció és innecessària

De Wikisofia

La revisió el 10:24, 5 feb 2015 per Sofibot (discussió | contribucions) (Es crea la pàgina amb «{{RecursWiki|Tipus=Extractes d'obres}}{{RecursBase|Nom=Popper, Karl: la inducció és innecessària|Idioma=Español}} la inducció és innecessària Mai és possib...».)
(dif.) ← Versió més antiga | Versió actual (dif.) | Versió més nova → (dif.)

la inducció és innecessària

Mai és possible «justificar» o verificar les teories científiques. Mes, malgrat això, una hipòtesi determinada, A, pot avantatjar sota certes circumstàncies a una altra, B: bé sigui perquè B està en contradicció amb certs resultats de l'observació -i, per tant, quedi «falsada» per ells-, o perquè és possible deduir més prediccions valent-se d'Al fet que de B. El més que podem dir d'una hipòtesi és que fins al moment ha estat capaç de mostrar la seva vàlua, i que ha tingut més èxit que unes altres: tot i que, en principi, mai cal justificar-la, verificar-la ni tan sols fer veure que sigui probable. Aquesta avaluació de la hipòtesi es recolza exclusivament en les conseqüències deductives (prediccions) que poden extreure's d'ella: no es necessita ni esmentar la paraula «inducció».

La lògica de la investigació científica,Tecnos, Madrid 1977, p. 293.

Original en castellà

la inducción es innecesaria

Nunca es posible «justificar» o verificar las teorías científicas. Mas, a pesar de ello, una hipótesis determinada, A, puede aventajar bajo ciertas circunstancias a otra, B: bien sea porque B esté en contradicción con ciertos resultados de la observación –y, por tanto, quede «falsada» por ellos–, o porque sea posible deducir más predicciones valiéndose de A que de B. Lo más que podemos decir de una hipótesis es que hasta el momento ha sido capaz de mostrar su valía, y que ha tenido más éxito que otras: aun cuando, en principio, jamás cabe justificarla, verificarla ni siquiera hacer ver que sea probable. Esta evaluación de la hipótesis se apoya exclusivamente en las consecuencias deductivas (predicciones) que pueden extraerse de ella: no se necesita ni mencionar la palabra «inducción».