Aristòtil: maneres d'estar en un lloc
De Wikisofia
La revisió el 07:57, 7 feb 2018 per Jaumeortola (discussió | contribucions) (bot: - que ho contingui; però, pel que fa a allò en la qual cosa es + que el contingui; però, respecte a allò en què es)
Un cos està en un lloc si hi ha un altre cos fora d'ell que ho conté; si no, no ho està. Perquè, fins i tot si aquest cos no contingut per un altre es converteix en aigua, les seves parts estarien en moviment (doncs es contindrien unes a altres); però el Tot només en cert sentit estarà en moviment, en un altre no. En efecte, quan totalitat no canvia simultàniament de lloc, perose mou circularment, sent llavors tal circularitat el lloc de les seves parts; algunes de les seves parts no es mouen ni cap amunt ni cap avall, sinó en cercle, però hi ha unes altres que ho fan cap amunt i cap avall per condensació i rarefacció.
Com s'ha dit, algunes coses estan en un lloc potencialment, unes altres actualment. Així, quan un cos homogeni és continu, les seves parts estan potencialment en un lloc; però quan aquestes parts estan separades, encara que en contacte, com en un munt, ho estan actualment.
Algunes coses estan de seu en un lloc, a saber, tot cos amb capacitat de moviment local o d'augment està de seu en un «on». (Però el cel, com s'ha dit abans, no està com a totalitat en un «on» o en un lloc, ja que no hi ha cap cos que el contingui; però, respecte a allò en què es mouen, les seves parts tenen un lloc, ja que són contigües entre si).
Altres coses només estan accidentalment en un lloc, com l'ànima i el cel; perquè en cert sentit totes les parts del cel estan en un lloc, ja que es contenen unes a altres sobre el cercle. Per això, la part superior es mou en cercle, encara que el Tot no està en cap lloc. Perquè el que està en alguna part és alguna cosa, i al costat d'això ha d'haver-hi alguna cosa diferent on estigui i ho contingui. Però no hi ha res a més del Tot o l'Univers, res fos del Tot; per aquesta raó totes les coses estan en el cel, doncs el cel és potser el Tot. Però el seu lloc no és el cel, sinó la part extrema del cel que està en contacte amb el cos movible; per això la terra està en l'aigua, l'aigua en l'aire, l'aire en l'èter, l'èter en el cel, però el cel no està en cap altra cosa.
Segons aquestes consideracions és evident que, si el lloc és tal com s'ha dit, totes les apories sobre el lloc poden resoldre's. Perquè a) no hi ha ja necessitat que el lloc augmenti amb el cos, b) ni que un punt hagi de tenir un lloc, c) ni que dos cossos estiguin en el mateix lloc, d) ni que el lloc sigui una extensió corpòria, doncs el que està entre els límits del lloc és un cos, qualsevol que sigui, no l'extensió d'un cos.
A més, i) el lloc està també en un «on», no en el sentit d'estar en un lloc, sinó com el límit està en el limitat; perquè no todacosa està en un lloc, sinó només els cossos mòbils.
Així mateix, f) és raonable que cada cos es desplaci cap al seu lloc propi, perquè els cossos que arriben a estar sense violència en successió i contacte són congèneres, i no s'afecten entre si quan per naturalesa estan junts, mentre que els que estan en contacte poden afectar-se i actuar un sobre un altre.
I g) no sense raó tota cosa roman per naturalesa en el seu lloc propi, ja que cada part està en el lloc total com una part divisible en relació al tot, com és el cas quan algú mou una part d'aigua o d'aire. I és també així com es troba l'aire pel que fa a l'aigua, perquè l'un és com la matèria i l'altre com la forma, això és, l'aigua és com la matèria de l'aire i l'aire és com una actualitat de l'aigua, doncs l'aigua és potencialment aire i, encara que d'una altra manera, l'aire és potencialment aigua.
Aquestes distincions seran precisades més endavant; de moment hem dit el que l'ocasió exigia, després s'aclarirà el que ara ha quedat fosc. Si, com hem indicat, matèria i actualitat són el mateix (doncs l'aigua és ambdues, encara que en un cas en potència i en un altre en acte), l'aigua i l'aire estarien d'alguna manera en una relació com la de la part i el tot. Per això, entre tals termes només hi ha contacte; hi ha, en canvi, una unitat connatural quan tots dos arriben a ser actualment una mateixa cosa.
Queda dit, llavors, que el lloc és, i què és.
Física, 208a-213a. (Gredos, Madrid 1995, p.241-245). |
Vegeu altres textos d'Aristòtil sobre el lloc.
Original en castellà
Un cuerpo está en un lugar si hay otro cuerpo fuera de él que lo contiene; si no, no lo está. Porque, incluso si este cuerpo no contenido por otro se convierte en agua, sus partes estarían en movimiento (pues se contendrían unas a otras); pero el Todo sólo en cierto sentido estará en movimiento, en otro no. En efecto, en cuanto totalidad no cambia simultáneamente de lugar, pero se mueve circularmente, siendo entonces tal circularidad el lugar de sus partes; algunas de sus partes no se mueven ni hacia arriba ni hacia abajo, sino en círculo, pero hay otras que lo hacen hacia arriba y hacia abajo por condensación y rarefacción.
Como se ha dicho, algunas cosas están en un lugar potencialmente, otras actualmente. Así, cuando un cuerpo homogéneo es continuo, sus partes están potencialmente en un lugar; pero cuando esas partes están separadas, aunque en contacto, como en un montón, lo están actualmente.
Algunas cosas están de suyo en un lugar, a saber, todo cuerpo con capacidad de movimiento local o de aumento está de suyo en un «donde». (Pero el cielo, como se ha dicho antes, no está como totalidad en un «donde» o en un lugar, puesto que no hay ningún cuerpo que lo contenga; pero, con respecto a aquello en lo cual se mueven, sus partes tienen un lugar, ya que son contiguas entre sí).
Otras cosas sólo están accidentalmente en un lugar, como el alma y el cielo; porque en cierto sentido todas las partes del cielo están en un lugar, ya que se contienen unas a otras sobre el círculo. Por eso, la parte superior se mueve en círculo, aunque el Todo no está en ningún lugar. Porque lo que está en alguna parte es algo, y junto a ello tiene que haber algo distinto en donde esté y lo contenga. Pero no hay nada además del Todo o el Universo, nada fuera del Todo; por esta razón todas las cosas están en el cielo, pues el cielo es quizás el Todo. Pero su lugar no es el cielo, sino la parte extrema del cielo que está en contacto con el cuerpo movible; por eso la tierra está en el agua, el agua en el aire, el aire en el éter, el éter en el cielo, pero el cielo no está en ninguna otra cosa.
Según estas consideraciones es evidente que, si el lugar es tal como se ha dicho, todas las aporías sobre el lugar pueden resolverse. Porque a) no hay ya necesidad de que el lugar aumente con el cuerpo, b) ni que un punto tenga que tener un lugar, c) ni que dos cuerpos estén en el mismo lugar, d) ni que el lugar sea una extensión corpórea, pues lo que está entre los límites del lugar es un cuerpo, cualquiera que sea, no la extensión de un cuerpo.
Además, e) el lugar está también en un «donde», no en el sentido de estar en un lugar, sino como el límite está en lo limitado; porque no todacosa está en un lugar, sino sólo los cuerpos móviles.
Asimismo, f) es razonable que cada cuerpo se desplace hacia su lugar propio, porque los cuerpos que llegan a estar sin violencia en sucesión y contacto son congéneres, y no se afectan entre sí cuando por naturaleza están juntos, mientras que los que están en contacto pueden afectarse y actuar uno sobre otro.
Y g) no sin razón toda cosa permanece por naturaleza en su lugar propio, ya que cada parte está en el lugar total como una parte divisible en relación al todo, como es el caso cuando alguien mueve una parte de agua o de aire. Y es también así como se encuentra el aire con respecto al agua, porque el uno es como la materia y el otro como la forma, esto es, el agua es como la materia del aire y el aire es como una actualidad del agua, pues el agua es potencialmente aire y, aunque de otra manera, el aire es potencialmente agua.
Estas distinciones serán precisadas más adelante; de momento hemos dicho lo que la ocasión exigía, luego se aclarará lo que ahora ha quedado oscuro. Si, como hemos indicado, materia y actualidad son lo mismo (pues el agua es ambas, aunque en un caso en potencia y en otro en acto), el agua y el aire estarían de algún modo en una relación como la de la parte y el todo.Por eso, entre tales términos sólo hay contacto; hay, en cambio, una unidad connatural cuando ambos llegan a ser actualmente una misma cosa.
Queda dicho, entonces, que el lugar es, y qué es.