Desconstrucció
De Wikisofia
La revisió el 09:45, 5 feb 2015 per Sofibot (discussió | contribucions) (Es crea la pàgina amb «{{ConcepteWiki}} thumb|J. Derrida Es tracta del programa elaborat per Derrida per destruir el presentisme i el log...».)
Es tracta del programa elaborat per Derrida per destruir el presentisme i el logocentrisme, la tesi central del qual defensa, d'una banda, que la presència del pensament irromp necessàriament en la paraula i, d'altra banda, que el propi pensament conté tant la presència del sentit com la presència de la veritat. És a dir, pel logocentrisme la paraula re-presenta directament el significat que habita en la ment del parlant, i el principal corol·lari d'aquesta tesi és el prejudici consistent en l'enaltiment tradicional de la paraula en detriment de l'escriptura. Derrida considera la deconstrucció com un gest que és, alhora, estructuralista i antiestructuralista: es tracta de desmuntar l'edifici de la metafísica, del logocentrisme i el presentisme perquè apareguin les seves estructures. Però una vegada aparegudes, es mostren com a ruïnes o com meres estructures formals que res expliquen.
Aquella qualitat re-presentativa és precisament la que li ha estat denegada a l'escriptura. Al llarg de la història només se li ha encomanat la comesa subalterna de representar la pròpia paraula. La possibilitat de re-presentar directament el significat, per tant, li ha estat arrabassada sense contemplacions. En realitat, la subordinació de l'escriptura a la paraula és tàcitament tributària del discurs metafísic tradicional. En ell les idees ocupen una posició de privilegi i l'escriptura és relegada a un rang inferior perquè la hi considera una forma degradada de representació.
En bona part el programa descontruccionista derridiano prossegueix la senda iniciada per Heidegger en la seva comesa de la destrucció (Destruktion) de la metafísica, però en el sentit d'assumir el procés sencer de la metafísica iniciat en l'ontologia grega, que ha construït el sentit i el centre de la història, i que des dels seus inicis és, alhora, un procés de construcció i de desconstrucció, ja que en la metafísica s'ha establert una relació immanent entre la seva pròpia construcció i la seva pròpia destrucció.
Donat el combat derridiano contra el logocentrisme, ha denominat al llenguatge, en general, com «archi-escriptura», terme que no només recull el recel de Derrida davant una presumpta hegemonia de la paraula, sinó que el seu projecte real és el d'alliberar al propi llenguatge -tant l'escrit com l'oral- de la presumpta intervenció de la presència. Aspira, en una paraula, a emancipar-ho de la re-presentació. La importància assignada a la «escriptura», de totes maneres, ha anat disminuint en les etapes de l'itinerari desconstructivo de Derrida que, no obstant això, ha continuat la seva crítica del logocentrisme. La seva producció posterior, efectivament, ja no identifica la «escriptura» amb el llenguatge en general. La concep, per contra, com un joc de diferències que se sustenta en un sistema indecidible d' «inscripcions» i d' «institucions». A més, la fa dependre de certs factors anticonvencionales però així mateix indecidibles com, per exemple, la «marca» o traci. Però, sobretot, la «escriptura» és ara solidària de la innovadora noció que Derrida denomina «différance». (Col·laboració de Josep Maria Bech)