Cita Carnap 2
De Wikisofia
La revisió el 17:48, 15 oct 2017 per Jaumeortola (discussió | contribucions) (bot: - dos home per + dos homes per)
Mises i Reichenbach sostenien el següent. El que entenem per probabilitat no té res a veure amb l'enumeració de casos. És una mesura de la «freqüència relativa». Entenem per «freqüència absoluta» el nombre total d'objectes o successos; per exemple, el nombre de persones de Los Angeles que van morir l'any anterior de tuberculosi. Per «freqüència relativa», entenem la raó d'aquest nombre al d'una classe major que s'investiga, per exemple, el nombre total d'habitants de Los Angeles.
Podem parlar de la probabilitat que surti una determinada cara d'un costat, deia Mises, no només en el cas d'un dau equilibrat, en el qual és de 176, sinó també en els casos de tot tipus de daus carregats. Suposem que algú afirma que el seu dau està carregat i que la probabilitat que surti un as no és de 176, sinó menor. Una altra persona diu: «Estic d'acord amb vostè que el dau està carregat, però no de la manera que vostè creu. Crec que la probabilitat d'un as és major que 1/6. Mises assenyala que, per a saber què entenen els dos homes per les seves assercions divergents, hem d'observar de quina manera tracten de dirimir la seva discussió. Per descomptat, faran una prova empírica. Llançaran el dau cert nombre de vegades i portaran un registre del nombre de tirs i del nombre d'asos.
R. Carnap, Fundamentación lógica de la física, /Sudamericana, Buenos Aires 1969, p. 43-44. |
Original en castellà
Mises y Reichenbach sostenían lo siguiente. Lo que entendemos por probabilidad no tiene nada que ver con la enumeración de casos. Es una medida de la «frecuencia relativa». Entendemos por «frecuencia absoluta» el número total de objetos o sucesos; por ejemplo, el número de personas de Los Ángeles que murieron el año anterior de tuberculosis. Por «frecuencia relativa», entendemos la razón de este número al de una clase mayor que se investiga, por ejemplo, el número total de habitantes de Los Ángeles.
Podemos hablar de la probabilidad de que salga una determinada cara de un lado, decía Mises, no sólo en el caso de un dado equilibrado, en el que es de 176, sino también en los casos de todo tipo de dados cargados. Supongamos que alguien afirma que su dado está cargado y que la probabilidad de que salga un as no es de 176, sino menor. Otra persona dice: «Estoy de acuerdo con usted en que el dado está cargado, pero no de la manera que usted cree. Creo que la probabilidad de un as es mayor que 1/6. Mises señala que, para saber qué entienden los dos hombre por sus aserciones divergentes, debemos observar de qué manera tratan de dirimir su discusión. Por supuesto, harán una prueba empírica. Arrojarán el dado cierto número de veces y llevarán un registro del número de tiros y del número de ases.