Locke, John: qualitats primàries i secundàries
De Wikisofia
La revisió el 10:33, 13 oct 2017 per Jaumeortola (discussió | contribucions) (bot: - per produir en + per a produir en)
Tot el que la ment percep en si mateixa, o tot el que és l'objecte immediat de percepció, de pensament o d'enteniment, és al que jo anomeno idea; i al poder de produir una idea qualsevol en la nostra ment ho anomeno qualitat del subjecte en el qual radica aquest poder. La bola de neu pot produir en nosaltres la idea de blanc, fred i rodó; a aquestes potències que produeixen en nosaltres aquestes idees, mentre es troben en la bola de neu, les anomeno qualitats; i quan són sensacions o percepcions en el nostre enteniment, les anomeno idees; i si algunes vegades em refereixo a aquestes idees com si es trobessin en els mateixos objectes, vull que se m'entengui que em refereixo a aquestes qualitats en aquells objectes que ens produeixen aquestes idees.
Considerades d'aquesta manera, les qualitats en els cossos són, en primer lloc, aquelles que són totalment inseparables d'un cos, sigui com anàs l'estat en què es trobi, i de tal naturalesa que les conserva de manera constant en totes les alteracions i canvis que aquest cos pugui experimentar per raó d'una força major exercida sobre ell. Aquestes qualitats són de tal naturalesa que les troben els sentits de manera constant en tota partícula de matèria que tingui la suficient consistència per a ser percebuda, i tals que la ment les té per inseparables de cada partícula de matèria, fins i tot encara que siguin massa petites perquè els nostres sentits les percebin de forma individual. [...]
Però, en segon lloc, existeixen unes qualitats que realment no són res en els objectes mateixos, sinó potències per a produir en nosaltres diverses sensacions per mitjà de les seves qualitats primàries, és a dir, per l'extensió, la forma, el trencament i el moviment de les seves parts insensibles. A aquestes qualitats, com són els colors, sons, gustos, etc., les anomeno qualitats secundàries.
Ensayo sobre el entendimiento humano, Libro 2, cap. 7 (Editora Nacional, 2 vols., Madrid 1980, vol. 1, p. 205-207). |
Original en castellà
Todo lo que la mente percibe en sí misma, o todo lo que es el objeto inmediato de percepción, de pensamiento o de entendimiento, es a lo que yo llamo idea; y al poder de producir una idea cualquiera en nuestra mente lo llamo cualidad del sujeto en el que radica ese poder. La bola de nieve puede producir en nosotros la idea de blanco, frío y redondo; a esas potencias que producen en nosotros estas ideas, en tanto en cuanto se encuentran en la bola de nieve, las llamo cualidades; y en cuanto son sensaciones o percepciones en nuestro entendimiento, las llamo ideas; y si algunas veces me refiero a estas ideas como si se encontraran en los mismos objetos, quiero que se me entienda que me refiero a esas cualidades en aquellos objetos que nos producen esas ideas.
Consideradas de esta manera, las cualidades en los cuerpos son, en primer lugar, aquellas que son totalmente inseparables de un cuerpo, sea cual fuere el estado en que se encuentre, y de tal naturaleza que las conserva de manera constante en todas las alteraciones y cambios que dicho cuerpo pueda experimentar por razón de una fuerza mayor ejercida sobre él. Estas cualidades son de tal naturaleza que las encuentran los sentidos de manera constante en toda partícula de materia que tenga la suficiente consistencia para ser percibida, y tales que la mente las tiene por inseparables de cada partícula de materia, incluso aunque sean demasiado pequeñas para que nuestros sentidos las perciban de forma individual. [...]
Pero, en segundo lugar, existen unas cualidades que realmente no son nada en los objetos mismos, sino potencias para producir en nosotros diversas sensaciones por medio de sus cualidades primarias, es decir, por la extensión, la forma, la rotura y el movimiento de sus partes insensibles. A estas cualidades, como son los colores, sonidos, gustos, etc., las llamo cualidades secundarias.