Accions

Emoció

De Wikisofia

La revisió el 10:10, 13 oct 2017 per Jaumeortola (discussió | contribucions) (bot: - per organitzar i + per a organitzar i)

(del llatí emotio, acció de treure de lloc, commoció)

Sensació intensa o estat d'ànim intens, que es caracteritza per una forta commoció somàtica, que identifiquem o classifiquem amb diversos noms (por, alegria, pena, dolor, ansietat, etc., que es corresponen amb els noms donats als sentiments), i que incita a una conducta o comportament. Ve a ser com la part més somàtica del sentiment, amb el qual, d'altra banda, se li identifica en la pràctica. A tot aquest complex de característiques la psicologia ho anomena conducta emocional. La reacció somàtica s'inicia amb l'anomenat arousal psicofisiològic, o excitació, que es defineix com l'activació, pel sistema nerviós autònom, de tot el procés de descàrrega d'energia que suposa l'emoció deguda a un estímul (extern o intern) i es manifesta amb l'elevació de la vigilància i fenòmens d'augment de freqüència cardíaca, de pressió arterial (per la noradrenalina, constrictora dels gots, i factor coagulante de la sang) secreció de les glàndules suprarenals (d'adrenalina, estimuladora del cervell i del cor), resposta galvànica de la pell (RGP), o resposta electrodérmica i dilatació de la pupil·la.

Les emocions serveixen per a organitzar i orientar una conducta, encara que de vegades la impedeixen (si són emocions excessives o paralitzants, que excedeixen del llindar d'intensitat i tolerància per a una persona determinada), atès que actuen a manera de motivacions i suposen despesa d'energia.

Darwin va considerar biològicament útils les emocions en tant que mecanismes d'adaptació i supervivència de l'espècie, en L'expressió de les emocions en els animals i en l'home (1872). Aquesta idea ha derivat en la més actual de considerar l'emoció com una defensa de l'organisme davant situacions d'emergència (W.B. Cannon).