Sobre el destí i els estoics
De Wikisofia
Text original editat en castellà.
Fueron probablemente los estoicos quienes dieron este nombre al siguiente argumento de los megáricos: «Si es vuestro destino que os curéis de esta enfermedad, así ocurrirá, llaméis o no al médico. De igual modo, si es vuestro destino que no os curéis de esta enfermedad, no os curaréis, venga o no el médico. Y una de ambas cosas es vuestro destino. Por lo tanto de nada sirve llamar al médico». El mismo argumento vuelve a hallarse expuesto con diferentes ejemplos: si es fatal que tal corredor gane una carrera a pie, la ganará cualquiera sea su conducta; si es fatal que la pierda, la perderá de igual modo; y, puesto que de cualquier forma el resultado es inevitable, es por consecuencia inútil que el corredor se fatigue y hasta que tome parte en la carrera.
Crisipo respondía a este argumento mediante su teoría de los «confatales» (syneimarmena, confatalia) Si una cosa es fatal, otras cosas son fatales con ella; le son confatales. Si es fatal que Edipo sea hijo de Layo, es igualmente fatal que Layo tenga relaciones sexuales con una mujer. Es absurdo decir: es fatal que Edipo nazca de Layo, tenga o no Layo relaciones sexuales con una mujer. Si es fatal que Milón venza en la lucha en Olimpia, es igualmente fatal que tenga un adversario y que despliegue toda su ciencia de luchador.
Text traduït al català (Traducció automàtica pendent de revisió).
Van anar probablement els estoics els qui van donar aquest nom al següent argument dels megàrics: «Si és la vostra destinació que us guariu d'aquesta malaltia, així ocorrerà, crideu o no al metge. D'igual manera, si és la vostra destinació que no us guariu d'aquesta malaltia, no us guarireu, venja o no el metge. I una d'ambdues coses és la vostra destinació. Per tant de res serveix anomenar al metge». El mateix argument torna a trobar-se exposat amb diferents exemples: si és fatal que tal corredor guanyi una carrera a peu, la guanyarà qualsevol sigui la seva conducta; si és fatal que la perdi, la perdrà d'igual manera; i, ja que de qualsevol forma el resultat és inevitable, és per conseqüència inútil que el corredor es fatigui i fins que prengui part en la carrera.
Crisip responia a aquest argument mitjançant la seva teoria dels «confatales» (syneimarmena, confatalia) Si una cosa és fatal, altres coses són fatals amb ella; li són confatales. Si és fatal que Èdip sigui fill de Lai, és igualment fatal que Lai tingui relacions sexuals amb una dona. És absurd dir: és fatal que Èdip neixi de Lai, tingui o no Lai relacions sexuals amb una dona. Si és fatal que Miló venci en la lluita en Olimpia, és igualment fatal que tingui un adversari i que desplegui tota la seva ciència de lluitador.
J. Brun, El estoicismo, Eudeba, Buenos Aires 1977, p. 101-102. |