Cita Finocchiaro: Inquisició
De Wikisofia
La revisió el 10:16, 5 feb 2015 per Sofibot (discussió | contribucions) (Es crea la pàgina amb «{{RecursWiki|Tipus=Extractes d'obres}}{{RecursBase|Nom=Cita Finocchiaro: Inquisició|Idioma=Español}} Valoració feta en el Sant Ofici, a Roma, dimecres 24 de febr...».)
Valoració feta en el Sant Ofici, a Roma, dimecres 24 de febrer de 1616, en presència dels pares teòlegs sotasignats:
Afirmacions que es jutgen:
(1) El sol és el centre del món i està totalment desproveït de moviment local.
Valoració: Tots han dit que aquesta proposició és absurda i absurda en filosofia, i formalment herética atès que contradiu explícitament, en molts llocs, el sentit de la Santa Escriptura, segons el sentit literal de les paraules i segons la interpretació i la manera habitual d'entendre-la dels Sants Pares i dels doctors de teologia.
(2) La terra no és el centre del món, ni està quieta, sinó que es mou com un tot i també amb moviment diürn.
Valoració: Tots han dit que aquesta proposició rep el mateix judici en filosofia i que, raó per la qual es refereix a la veritat teològica, és almenys errònia en la fe.
M.A. Finocchiaro, The Galileu Affair. A Documentary History, University of Califòrnia Press, Berkeley, Los Angeles 1989,p. 146. |
Original en castellà
Valoración hecha en el Santo Oficio, en Roma, miércoles 24 de febrero de 1616, en presencia de los padres teólogos abajo firmantes:
Afirmaciones que se juzgan:
(1) El sol es el centro del mundo y está totalmente desprovisto de movimiento local.
Valoración: Todos han dicho que esta proposición es disparatada y absurda en filosofía, y formalmente herética dado que contradice explícitamente, en muchos lugares, el sentido de la Santa Escritura, según el sentido literal de las palabras y según la interpretación y la manera habitual de entenderla de los Santos Padres y de los doctores de teología.
(2) La tierra no es el centro del mundo, ni está quieta, sino que se mueve como un todo y también con movimiento diurno.
Valoración: Todos han dicho que esta proposición recibe el mismo juicio en filosofía y que, por lo que se refiere a la verdad teológica, es por lo menos errónea en la fe.