Boeci
De Wikisofia
La revisió el 22:40, 23 març 2015 per Jorcor (discussió | contribucions) (Text de reemplaçament - "Teodorico" a "Teodoric")
(Anicius Manlius Torquatus Severinus Boethius)
Filòsof i teòleg romà, de la il·lustre família dels Anicio, que en el s. V havia donat dos emperadors i un papa, va néixer a Roma i es va educar a Atenes; va ser cònsol en 510 del rei ostrogodo Teodoric i, després, en 520, el seu ministre principal (magister officiorum). Acusat de conspirar contra l'emperador, va ser empresonat en Pavía i executat a l'any següent. Considerat per l'historiador Martin Grabmann com el «últim dels romans i el primer dels escolàstics», amb ell s'inicia la cultura i el pensament de l'Edat Mitjana. Gràcies a ell l'Edat Mitjana va conèixer la cultura grega, i l'occident llatí comença a conèixer alguna de les obres d' Aristòtil. Del seu projecte inicial de traduir gran part de les obres d'Aristòtil i de Plató, només es van fer realitat un comentari a la Isagogé de Porfiri (segons la traducció de Mario Victorino), que després va renovar amb un altre comentari personal seu, la traducció i el comentari a Categories, la traducció iniciada Sobre la interpretació i dos comentaris sobre la mateixa obra, a més de la traducció de Analítics primers i Analítics segons, Elencs sofísticos i Tòpics, obres que marquen la primera entrada d'Aristòtil a occident.
En comentar la Isagogé, planteja el que en l'Edat Mitjana es dirà disputa dels universals, suggerint ja certa resposta de tipus realista moderat, i en les seves obres lògiques repeteix el quadro d'oposicions entre proposicions categòriques, creat pel poeta llatí i filòsof Apuleyo, donant-li la classificació definitiva, i introdueix, entre d'altres, els termes de «subjecte» i «predicat». La seva obra més representativa és, no obstant això, De la consolació de la filosofia, escrita a la presó de Pavía (ca. 523), i un dels llibres més coneguts i comentats en l'Edat Mitjana. En ell Boeci (que parla en prosa) dialoga amb una personificació de la filosofia en figura d'una dona (que parla en vers) sobre la destinació de la seva vida, la naturalesa del bé i l'existència del mal, del sentit del temps, de l'eternitat de Déu i fins a de el coneixement que Déu té dels actes humans lliures, els futurs contingents. Al costat d'idees cristianes, apareixen en l'obra conceptes estoics i panteístes. En aquesta obra s'inicia també la distinció, que l' escolàstica de l'Edat Mitjana farà cèlebre, sobretot el tomisme, entre id quod est, o la totalitat d'un ens, i allò amb el que aquest ens és, quo est, o el esse; conceptes clau per a la distinció medieval entre essència i existència.