Accions

Diferència entre revisions de la pàgina «Commensurabilitat»

De Wikisofia

m (Jorcor ha mogut Conmensurabilitat a Commensurabilitat)
m (bot: - per decidir què teoria + per a decidir quina teoria)
Línia 1: Línia 1:
 
{{ConcepteWiki}}
 
{{ConcepteWiki}}
Literalment, possibilitat de comparar magnituds. Relació entre teories científiques, que es refereix a la possibilitat de decidir entre elles, a causa del simple desenvolupament del coneixement científic i en el cas que una d'elles més evolucionada que l'altra, o a la possibilitat de decidir entre teories rivals i inconsistents entre si per triar aquella que sembla més veritable. Poder decidir entre elles implica poder comparar-les o poder comparar els seus conceptes fonamentals. En la tradició inspirada en la denominada [[concepció heretada|concepció heretada]] de la ciència, es dóna per descomptat que les teories científiques poden sempre traduir-se unes a altres pel que fa als [[enunciat observacional|enunciats observacionals,]] encara en el cas que difereixin en els enunciats teòrics i en les regles de correspondència, que uneixen els termes teòrics amb els observacionals. Per aquesta raó, poden trobar-se criteris per decidir què teoria explica més els fets o té major contingut de veritat. Les concepcions de la ciència [[Autor:Kuhn, Thomas Samuel|Kuhn]] i [[Autor:Feyerabend, Paul K.|Feyerabend]], sobretot, van posar més aviat de relleu la [[incommensurabilitat|incommensurabilitat]] de les teories.
+
Literalment, possibilitat de comparar magnituds. Relació entre teories científiques, que es refereix a la possibilitat de decidir entre elles, a causa del simple desenvolupament del coneixement científic i en el cas que una d'elles més evolucionada que l'altra, o a la possibilitat de decidir entre teories rivals i inconsistents entre si per triar aquella que sembla més veritable. Poder decidir entre elles implica poder comparar-les o poder comparar els seus conceptes fonamentals. En la tradició inspirada en la denominada [[concepció heretada|concepció heretada]] de la ciència, es dóna per descomptat que les teories científiques poden sempre traduir-se unes a altres pel que fa als [[enunciat observacional|enunciats observacionals,]] encara en el cas que difereixin en els enunciats teòrics i en les regles de correspondència, que uneixen els termes teòrics amb els observacionals. Per aquesta raó, poden trobar-se criteris per a decidir quina teoria explica més els fets o té major contingut de veritat. Les concepcions de la ciència [[Autor:Kuhn, Thomas Samuel|Kuhn]] i [[Autor:Feyerabend, Paul K.|Feyerabend]], sobretot, van posar més aviat de relleu la [[incommensurabilitat|incommensurabilitat]] de les teories.
 
{{Etiqueta|Etiqueta=Epistemologia}}{{InfoWiki}}
 
{{Etiqueta|Etiqueta=Epistemologia}}{{InfoWiki}}

Revisió del 14:58, 22 ago 2017

Literalment, possibilitat de comparar magnituds. Relació entre teories científiques, que es refereix a la possibilitat de decidir entre elles, a causa del simple desenvolupament del coneixement científic i en el cas que una d'elles més evolucionada que l'altra, o a la possibilitat de decidir entre teories rivals i inconsistents entre si per triar aquella que sembla més veritable. Poder decidir entre elles implica poder comparar-les o poder comparar els seus conceptes fonamentals. En la tradició inspirada en la denominada concepció heretada de la ciència, es dóna per descomptat que les teories científiques poden sempre traduir-se unes a altres pel que fa als enunciats observacionals, encara en el cas que difereixin en els enunciats teòrics i en les regles de correspondència, que uneixen els termes teòrics amb els observacionals. Per aquesta raó, poden trobar-se criteris per a decidir quina teoria explica més els fets o té major contingut de veritat. Les concepcions de la ciència Kuhn i Feyerabend, sobretot, van posar més aviat de relleu la incommensurabilitat de les teories.