Accions

Autor

Diferència entre revisions de la pàgina «Hipàtia d'Alexandria»

De Wikisofia

(Es crea la pàgina amb «{{AutorWiki}} {{Autor |Nom=Hipàtia d'Alexandria }} (Ὑπατία) Matemàtica grega i la filòsofa més coneguda de l'antiguitat, filla de l'astrònom, físic i...».)
 
 
(2 revisions intermèdies per 2 usuaris que no es mostren)
Línia 3: Línia 3:
 
|Nom=Hipàtia d'Alexandria
 
|Nom=Hipàtia d'Alexandria
 
}}
 
}}
(Ὑπατία) Matemàtica grega i la filòsofa més coneguda de l'antiguitat, filla de l'astrònom, físic i matemàtic, Teón d'Alexandria. Es va educar probablement en el Museu d'Alexandria, amb filòsofs [[neoplatonisme|neoplatònics]]; les seves obres, perdudes -''Comentari a Diofanto, Sobre les còniques d'Apol·loni de Perga, Cànon Astronòmic''- atesten el seu interès per l'astronomia i les matemàtiques. Segons les cròniques antigues, instal·lada a Atenes, Hipàtia es dedica, ambulando amb total llibertat per la ciutat a la manera d'alguns filòsofs [[hel·lenisme|hel·lenístics]], a difondre les teories de [[Autor:Plató|Plató]] i [[Autor:Aristòtil|Aristòtil]], en una època en què no estava vist que la dona ensenyés en públic i en la qual el [[cristianisme|cristianisme]] començava a ser influent en la societat; segons el seu deixeble més famós, Sinesio, va aplicar les matemàtiques a la teoria neoplatònica de l'Un.
+
(Ὑπατία) Matemàtica grega i la filòsofa més coneguda de l'antiguitat, filla de l'astrònom, físic i matemàtic, Teón d'Alexandria. Es va educar probablement en el Museu d'Alexandria, amb filòsofs [[neoplatonisme|neoplatònics]]; les seves obres, perdudes ''Comentari a Diofanto, Sobre les còniques d'Apol·loni de Perga, Cànon Astronòmic''atesten el seu interès per l'astronomia i les matemàtiques. Segons les cròniques antigues, instal·lada a Atenes, Hipàtia es dedica, deambulant amb total llibertat per la ciutat a la manera d'alguns filòsofs [[hel·lenisme|hel·lenístics]], a difondre les teories de [[Autor:Plató|Plató]] i [[Autor:Aristòtil|Aristòtil]], en una època en què no estava ben vist que la dona ensenyés en públic i en la qual el [[cristianisme|cristianisme]] començava a ser influent en la societat; segons el seu deixeble més famós, Sinesi (Συνέσιος), va aplicar les matemàtiques a la teoria neoplatònica de l'Un.
  
Va tenir una mort tràgica: assassinada per un grup de fanàtics, probablement cristians, amb el consentiment del patriarca d'Alexandria, Cirilo, que van cremar el seu cos després de morta.
+
Va tenir una mort tràgica: assassinada per un grup de fanàtics, probablement cristians, amb el consentiment del patriarca d'Alexandria, Ciril, que van cremar el seu cos després de morta.
 
{{ImatgePrincipal
 
{{ImatgePrincipal
 
|Imatge=hipatia1.gif
 
|Imatge=hipatia1.gif

Revisió de 16:08, 18 set 2018

Hipatia1.gif

Avís: El títol a mostrar «Hipàtia d'Alexandria» sobreescriu l'anterior títol a mostrar «Hipàtia d'Alexandria». (Ὑπατία) Matemàtica grega i la filòsofa més coneguda de l'antiguitat, filla de l'astrònom, físic i matemàtic, Teón d'Alexandria. Es va educar probablement en el Museu d'Alexandria, amb filòsofs neoplatònics; les seves obres, perdudes –Comentari a Diofanto, Sobre les còniques d'Apol·loni de Perga, Cànon Astronòmic– atesten el seu interès per l'astronomia i les matemàtiques. Segons les cròniques antigues, instal·lada a Atenes, Hipàtia es dedica, deambulant amb total llibertat per la ciutat a la manera d'alguns filòsofs hel·lenístics, a difondre les teories de Plató i Aristòtil, en una època en què no estava ben vist que la dona ensenyés en públic i en la qual el cristianisme començava a ser influent en la societat; segons el seu deixeble més famós, Sinesi (Συνέσιος), va aplicar les matemàtiques a la teoria neoplatònica de l'Un.

Va tenir una mort tràgica: assassinada per un grup de fanàtics, probablement cristians, amb el consentiment del patriarca d'Alexandria, Ciril, que van cremar el seu cos després de morta.