Accions

Autor

Diferència entre revisions de la pàgina «Wisdom, John Terence Dibben»

De Wikisofia

(Es crea la pàgina amb «{{AutorWiki}} {{Autor |Nom=John Terence Dibben |Cognom=Wisdom }} Filòsof anglès, nascut a Londres, en 1904. Professor de filosofia en Cambridge des de 1952, on...».)
 
m (bot: - per adaptar-se + per a adaptar-se)
 
(10 revisions intermèdies per 2 usuaris que no es mostren)
Línia 4: Línia 4:
 
|Cognom=Wisdom
 
|Cognom=Wisdom
 
}}
 
}}
Filòsof anglès, nascut a Londres, en 1904. Professor de filosofia en Cambridge des de 1952, on succeeix a [[Autor:Wittgenstein, Ludwig|Wittgenstein]] en la càtedra. Influït per Wittgenstein i [[Autor:Moore, George Edward|Moore]], és un dels autors actuals més coneguts del corrent de [[filosofia analítica|filosofia analítica]] de Cambridge. La seva obra ''Filosofia i psicoanàlisi ''(1953) és simptomàtica de la seva manera d'entendre la funció terapèutica de la filosofia -sempre reflexió de segon ordre sobre la naturalesa íntima de les coses-, a la qual equipara d'alguna manera amb la [[psicoanàlisi|psicoanàlisi]]. De les seves obres destaquen ''Interpretació i anàlisi ''(1931); cinc assajos, publicats en «Mind», sobre ''Construccions lògiques ''(1931-1933);'' Altres ments ''(1952); ''La filosofia i el seu lloc en la nostra cultura ''(1975).
+
Filòsof anglès, nascut a Londres, en 1904. Va morir el 9 de desembre de 1993 a Cambridge.
 +
Professor de filosofia a Cambridge des de 1952, on va succeir a [[Autor:Wittgenstein, Ludwig|Wittgenstein]] en la càtedra. Influït per Wittgenstein i [[Autor:Moore, George Edward|Moore]], ha estat un dels autors actuals més coneguts del corrent de [[filosofia analítica|filosofia analítica]] de Cambridge. La seva obra ''Filosofia i psicoanàlisi ''(1953) és simptomàtica de la seva manera d'entendre la funció terapèutica de la filosofia –sempre reflexió de segon ordre sobre la naturalesa íntima de les coses–, a la qual equipara d'alguna manera amb la [[psicoanàlisi|psicoanàlisi]]. De les seves obres destaquen ''Interpretació i anàlisi ''(1931); cinc assajos, publicats en «Mind», sobre ''Construccions lògiques ''(1931-1933);'' Altres ments ''(1952); ''La filosofia i el seu lloc en la nostra cultura ''(1975).
  
 +
És molt coneguda i influent la seva ''paràbola del jardiner invisible'' per a destacar la diferència entre els judicis basats en la fe i els basats en dades empíriques. En aquest famós conte, que va desenvolupar el també filòsof [[Autor:Flew, Anthony|Anthony Flew]], es fa manifest que els creients religiosos no permeten a ningú  [[Falsabilitat|"falsar"]] les seves afirmacions, sinó que simplement canvien les seves creences per a adaptar-se a la pregunta.
 +
 +
 +
 +
'''La paràbola del jardiner''', tal com la va reelaborar Anthony Flew és com segueix:
 +
 +
 +
:::Dos exploradors troben en un clar d'un bosc unes quantes flors i arbustos. Un d'ells diu que això és obra d'un jardiner; l'altre ho nega. Per veure qui té raó, planten la tenda en aquest lloc i el vigilen estretament, però no veuen res. El "creient" emet llavors la hipòtesi que el jardiner és invisible. Patrullen el lloc amb gossos perquè olorin el presumpte jardiner invisible, però no passa res. El "creient" diu llavors que el jardiner, a més d'invisible, és inodor. Posen tanques electrificades, per veure si amb elles aconsegueixen detectar al jardiner, però res passa. El "creient" diu llavors que el jardiner és a més intangible i insensible als xocs elèctrics. Finalment el "escèptic" diu: "Què queda de la teva afirmació original? ¿En què es diferencia el que tu en dius un jardiner invisible, intangible, eternament elusiu, d'un jardiner imaginari o fins i tot de cap jardiner?  ( "Antony Flew "Theology and Falsification," 1950").
 +
 +
 +
 +
 +
{{ImatgePrincipal
 +
|Imatge=Wisdom.jpg
 +
}}
 
{{So
 
{{So
 
|So=Wisdom.ogg
 
|So=Wisdom.ogg

Revisió de 10:07, 13 oct 2017

Wisdom.jpg

Avís: El títol a mostrar «John Terence Dibben Wisdom» sobreescriu l'anterior títol a mostrar «Wisdom, John Terence Dibben».

Filòsof anglès, nascut a Londres, en 1904. Va morir el 9 de desembre de 1993 a Cambridge. Professor de filosofia a Cambridge des de 1952, on va succeir a Wittgenstein en la càtedra. Influït per Wittgenstein i Moore, ha estat un dels autors actuals més coneguts del corrent de filosofia analítica de Cambridge. La seva obra Filosofia i psicoanàlisi (1953) és simptomàtica de la seva manera d'entendre la funció terapèutica de la filosofia –sempre reflexió de segon ordre sobre la naturalesa íntima de les coses–, a la qual equipara d'alguna manera amb la psicoanàlisi. De les seves obres destaquen Interpretació i anàlisi (1931); cinc assajos, publicats en «Mind», sobre Construccions lògiques (1931-1933); Altres ments (1952); La filosofia i el seu lloc en la nostra cultura (1975).

És molt coneguda i influent la seva paràbola del jardiner invisible per a destacar la diferència entre els judicis basats en la fe i els basats en dades empíriques. En aquest famós conte, que va desenvolupar el també filòsof Anthony Flew, es fa manifest que els creients religiosos no permeten a ningú "falsar" les seves afirmacions, sinó que simplement canvien les seves creences per a adaptar-se a la pregunta.


La paràbola del jardiner, tal com la va reelaborar Anthony Flew és com segueix:


Dos exploradors troben en un clar d'un bosc unes quantes flors i arbustos. Un d'ells diu que això és obra d'un jardiner; l'altre ho nega. Per veure qui té raó, planten la tenda en aquest lloc i el vigilen estretament, però no veuen res. El "creient" emet llavors la hipòtesi que el jardiner és invisible. Patrullen el lloc amb gossos perquè olorin el presumpte jardiner invisible, però no passa res. El "creient" diu llavors que el jardiner, a més d'invisible, és inodor. Posen tanques electrificades, per veure si amb elles aconsegueixen detectar al jardiner, però res passa. El "creient" diu llavors que el jardiner és a més intangible i insensible als xocs elèctrics. Finalment el "escèptic" diu: "Què queda de la teva afirmació original? ¿En què es diferencia el que tu en dius un jardiner invisible, intangible, eternament elusiu, d'un jardiner imaginari o fins i tot de cap jardiner? ( "Antony Flew "Theology and Falsification," 1950").