Accions

Diferència entre revisions de la pàgina «Diatriba»

De Wikisofia

m (bot: -veure cita +veg. citació)
 
(5 revisions intermèdies per 2 usuaris que no es mostren)
Línia 2: Línia 2:
 
<small>(Del grec [[Grec::διατριβή]], ''diatribé'', de [[Grec::διατρίβειν]], '' diatríbein'', passar el temps: passatemps, dissertació filosòfica)</small>
 
<small>(Del grec [[Grec::διατριβή]], ''diatribé'', de [[Grec::διατρίβειν]], '' diatríbein'', passar el temps: passatemps, dissertació filosòfica)</small>
  
Exposició de doctrines filosòfiques, generalment de caràcter ètic, introduïda per Bión de Borístenes, del s. III a. C., i desenvolupada per Dión Crisòstom, del s. I, tots dos filòsofs [[cinisme|cínics]] ([[Recurs:cita Hobbes 3|veg. citació]]). Retòricament, s'entén com una figura del llenguatge en la qual es trituren els arguments del contrari.
+
Exposició de doctrines filosòfiques, generalment de caràcter [[Ètica|ètic]], introduïda per Bió Boristenites, del s. III aC, i desenvolupada per Dió Crisòstom, del s. I, tots dos filòsofs [[cinisme|cínics]]. Retòricament, s'entén com una figura del llenguatge en la qual es trituren els [[argument|arguments]] del contrari.
 +
 
 +
----
 +
 
 +
::<small>D'això prové que el lloc on qualsevol d'ells ensenyava [els antics filòsofs] i discutia es diu ''schola'', que en la seva llengua significa ''oci ''i que les seves discussions es denominessin ''diatribae'', és a dir, ''passar el temps''. ([[Recurs:cita Hobbes 3|Veg. citació de Thomas Hobbes]])
 +
</small>
  
 
{{Etiqueta
 
{{Etiqueta

Revisió de 19:51, 28 set 2018

(Del grec διατριβή, diatribé, de διατρίβειν, diatríbein, passar el temps: passatemps, dissertació filosòfica)

Exposició de doctrines filosòfiques, generalment de caràcter ètic, introduïda per Bió Boristenites, del s. III aC, i desenvolupada per Dió Crisòstom, del s. I, tots dos filòsofs cínics. Retòricament, s'entén com una figura del llenguatge en la qual es trituren els arguments del contrari.


D'això prové que el lloc on qualsevol d'ells ensenyava [els antics filòsofs] i discutia es diu schola, que en la seva llengua significa oci i que les seves discussions es denominessin diatribae, és a dir, passar el temps. (Veg. citació de Thomas Hobbes)