Accions

Diferència entre revisions de la pàgina «Enunciat atòmic i enunciat mol·lecular»

De Wikisofia

m (bot: - «''Si'' esquiem ''llavors'' + «''Si'' esquiem, ''llavors'')
 
(2 revisions intermèdies per 2 usuaris que no es mostren)
Línia 1: Línia 1:
 
{{ConcepteWiki}}
 
{{ConcepteWiki}}
Expressió deguda a [[Autor:Russell, Bertrand|B. Russell]]. Un enunciat es diu atòmic quan no pot descompondre's en uns altres més simples; molecular, en canvi, és l'enunciat compost per enunciats simples o atòmics. Per formar enunciats moleculars o compostos es requereixen [[juntor|juntors]] o [[connectors, connectives|connectives]].
+
Expressió deguda a [[Autor:Russell, Bertrand|B. Russell]]. Un enunciat es diu '''atòmic''' quan no pot descompondre's en uns altres més simples; '''molecular''', en canvi, és l'enunciat compost per enunciats simples o atòmics. Per a formar enunciats moleculars o compostos es requereixen [[juntor|juntors]] o [[connectors, connectives|connectives]].
  
Exemple:
+
Exemple:«Praga és la capital de la República Txeca» és un enunciat atòmic vertader, i pot representar-se mitjançant una sola lletra d'enunciat, <math>«p»</math>
  
«Praga és la capital de la República Txeca» és un enunciat atòmic veritable.
+
En canvi; «Praga és la capital de la República Txeca i Bratislava la capital de la República d'Eslovàquia» és un enunciat molecular, ja que es pot descompondre en dos enunciats: «Praga és la capital de la República Txeca», que representem per <math>«p»</math> i «Bratislava la capital de la República d'Eslovàquia», que representem per <math>«q»</math>. I es representa unint les dues lletres d'enunciat per una [[Connectors, connectives|connectiva]] (o connector) que en aquest cas és la conjunció <math>\wedge</math>:
  
«''Només si'' hi ha neu esquiem» és un enunciat molecular, o compost, que equival a l'afirmació condicional de «''Si'' esquiem, ''llavors'' és que hi ha neu».
+
'''<big><center><math>p\wedge  q</math></center></big>'''
  
El primer pot representar-se mitjançant una sola lletra d'enunciat, «p»; el segon, requereix dues lletres i el símbol del condicional: <math>p\rightarrow{q}</math>
 
  
 +
Altres exemples d'enunciats moleculars:
 +
 +
«''Només si'' hi ha neu esquiem» és un enunciat molecular, o compost, que equival a l'afirmació condicional de «''Si'' esquiem, ''llavors'' és que hi ha neu». requereix dues lletres i el símbol del condicional:
 +
 +
'''<big><center><math>p\rightarrow q</math></center></big>'''
 +
 +
«Plou i fa sol» és un enunciat molecular, o compost, que equival a l'afirmació segons la qual «plou» (equival a dir «ara plou»), que es pot representar per «''p''», i «fa sol», que es pot representar per «''q''». I es simbolitza així:
 +
 +
'''<big><center><math>p\wedge q</math></center></big>'''
 +
 +
«La Carlota llegeix o escolta música» és un enunciat molecular, o compost, que, en aquest cas presenta una disjunció no exclusiva, ja que la Carlota pot llegir, o pot escoltar música o fer les dues coses alhora. Es representa així:
 +
 +
'''<big><center><math>p\vee  q</math></center></big>'''
  
 
{{Etiqueta
 
{{Etiqueta

Revisió de 18:46, 28 gen 2020

Expressió deguda a B. Russell. Un enunciat es diu atòmic quan no pot descompondre's en uns altres més simples; molecular, en canvi, és l'enunciat compost per enunciats simples o atòmics. Per a formar enunciats moleculars o compostos es requereixen juntors o connectives.

Exemple:«Praga és la capital de la República Txeca» és un enunciat atòmic vertader, i pot representar-se mitjançant una sola lletra d'enunciat, [math]\displaystyle{ «p» }[/math]

En canvi; «Praga és la capital de la República Txeca i Bratislava la capital de la República d'Eslovàquia» és un enunciat molecular, ja que es pot descompondre en dos enunciats: «Praga és la capital de la República Txeca», que representem per [math]\displaystyle{ «p» }[/math] i «Bratislava la capital de la República d'Eslovàquia», que representem per [math]\displaystyle{ «q» }[/math]. I es representa unint les dues lletres d'enunciat per una connectiva (o connector) que en aquest cas és la conjunció [math]\displaystyle{ \wedge }[/math]:

[math]\displaystyle{ p\wedge q }[/math]


Altres exemples d'enunciats moleculars:

«Només si hi ha neu esquiem» és un enunciat molecular, o compost, que equival a l'afirmació condicional de «Si esquiem, llavors és que hi ha neu». requereix dues lletres i el símbol del condicional:

[math]\displaystyle{ p\rightarrow q }[/math]

«Plou i fa sol» és un enunciat molecular, o compost, que equival a l'afirmació segons la qual «plou» (equival a dir «ara plou»), que es pot representar per «p», i «fa sol», que es pot representar per «q». I es simbolitza així:

[math]\displaystyle{ p\wedge q }[/math]

«La Carlota llegeix o escolta música» és un enunciat molecular, o compost, que, en aquest cas presenta una disjunció no exclusiva, ja que la Carlota pot llegir, o pot escoltar música o fer les dues coses alhora. Es representa així:

[math]\displaystyle{ p\vee q }[/math]