Accions

Diferència entre revisions de la pàgina «Sincategoremàtic»

De Wikisofia

m (Text de reemplaçament - "mático" a "màtic")
m (bot: - per tenir sentit, + per a tenir sentit,)
 
(3 revisions intermèdies per 2 usuaris que no es mostren)
Línia 2: Línia 2:
 
<small>(del grec [[Grec::σύν]], ''syn'', preposició que significa «amb», i [[Grec::κατηγορέω]] ''kategoreo'', afirmar: que es predica juntament amb un altre)</small>
 
<small>(del grec [[Grec::σύν]], ''syn'', preposició que significa «amb», i [[Grec::κατηγορέω]] ''kategoreo'', afirmar: que es predica juntament amb un altre)</small>
  
Literalment, en el llatí medieval -s'atribueix, l'expressió a Prisciano (s. V)- «cosignificatiu». Terme que només rep sentit quan va unit a altres termes significatius, mentre que el seu oposat [[categoremàtic|categoremàtic]] és el terme que posseeix [[sentit|sentit]] per si mateix. Per exemple, «tots», «alguns», «tret que», «només si».
+
Literalment, en el llatí medieval –s'atribueix, l'expressió a Priscià (s. V)«cosignificatiu». Terme que només rep sentit quan va unit a altres termes significatius, mentre que el seu oposat [[categoremàtic|categoremàtic]] és el terme que posseeix [[sentit|sentit]] per si mateix. Per exemple, «tots», «alguns», «tret que», «només si».
 +
 
 +
 
 +
<center>'''Exemple ↓'''</center>
  
<div class='mw-collapsible mw-collapsed'>
 
<center>'''veure exemple ↓'''</center>
 
 
<div class="mw-collapsible-content">
 
<div class="mw-collapsible-content">
Un enunciat es compon d'elements categoremàtics i elements sincategoremàtics: En «Tots els homes desitgen saber», «els homes» es remet a la categoria «substancia» i «desitgen saber» a la d' «acció» i són, pel mateix, termes ''categoremàtics'', mentre que «tots» és terme ''sincategoremàtic'': no pertany pròpiament a cap categoria i és un element que, per tenir sentit, requereix unir-se a un terme categoremàtic.
+
Un enunciat es compon d'elements categoremàtics i elements sincategoremàtics: En «Tots els homes desitgen saber», «els homes» es remet a la categoria «substància» i «desitgen saber» a la categoria d'«acció» i són, per aquesta raó, termes ''categoremàtics'', mentre que «tots» és terme ''sincategoremàtic'': no pertany pròpiament a cap categoria i és un element que, per a tenir sentit, requereix unir-se a un terme categoremàtic.
  
</div></div>
+
</div>
  
 
{{Etiqueta
 
{{Etiqueta

Revisió de 10:41, 13 oct 2017

(del grec σύν, syn, preposició que significa «amb», i κατηγορέω kategoreo, afirmar: que es predica juntament amb un altre)

Literalment, en el llatí medieval –s'atribueix, l'expressió a Priscià (s. V)– «cosignificatiu». Terme que només rep sentit quan va unit a altres termes significatius, mentre que el seu oposat categoremàtic és el terme que posseeix sentit per si mateix. Per exemple, «tots», «alguns», «tret que», «només si».


Exemple ↓

Un enunciat es compon d'elements categoremàtics i elements sincategoremàtics: En «Tots els homes desitgen saber», «els homes» es remet a la categoria «substància» i «desitgen saber» a la categoria d'«acció» i són, per aquesta raó, termes categoremàtics, mentre que «tots» és terme sincategoremàtic: no pertany pròpiament a cap categoria i és un element que, per a tenir sentit, requereix unir-se a un terme categoremàtic.