Accions

Diferència entre revisions de la pàgina «Hysteron proteron»

De Wikisofia

(Es crea la pàgina amb «{{ConcepteWiki}} Expressió que significa «primer l'últim», i que designa una figura retòrica en la qual es diu primer allò que hauria de ser dit l'últim. Per e...».)
 
m (bot: - «aquesta sa + «està sa)
 
(2 revisions intermèdies per 2 usuaris que no es mostren)
Línia 1: Línia 1:
 
{{ConcepteWiki}}
 
{{ConcepteWiki}}
Expressió que significa «primer l'últim», i que designa una figura retòrica en la qual es diu primer allò que hauria de ser dit l'últim. Per exemple, les frases «aquesta sa i està viu» o «mira i obre bé els ulls». A partir del segle XVIII es va utilitzar aquesta expressió com a sinònim de [[cercle viciós|cercle viciós]] o de [[petició de principi|petició de principi]], doncs figuradamente, com en aquest últim cas, es pren com a premissa la conclusió a la qual s'ha d'arribar.
+
Expressió que significa «primer l'últim», i que designa una figura retòrica en la qual es diu primer allò que hauria de ser dit l'últim. Per exemple, les frases «està sa i està viu» o «mira i obre bé els ulls». A partir del segle XVIII es va utilitzar aquesta expressió com a sinònim de [[cercle viciós|cercle viciós]] o de [[petició de principi|petició de principi]], perquè figuradament, com en aquest últim cas, es pren com a premissa la conclusió a la qual s'ha d'arribar.
 
{{Etiqueta|Etiqueta=Filosofia general}}{{InfoWiki}}
 
{{Etiqueta|Etiqueta=Filosofia general}}{{InfoWiki}}

Revisió de 20:48, 29 ago 2017

Expressió que significa «primer l'últim», i que designa una figura retòrica en la qual es diu primer allò que hauria de ser dit l'últim. Per exemple, les frases «està sa i està viu» o «mira i obre bé els ulls». A partir del segle XVIII es va utilitzar aquesta expressió com a sinònim de cercle viciós o de petició de principi, perquè figuradament, com en aquest últim cas, es pren com a premissa la conclusió a la qual s'ha d'arribar.